Rijk: ‘Hoe geweldig is het dat iemand mee kan kijken terwijl je aan het opstarten bent’

Rijk (44) schakelde het IMK in bij de start van zijn onderneming: ‘Ik weet nu dat niet iedere klant bij me past’

Rijk Doornebal is werkzaam als HR-manager en Casemanager Verzuim voor twee bedrijven, als hij besluit ook voor zichzelf te beginnen. “Ik kan niet zo goed stilstaan qua werk. Ik moet mezelf blijven ontwikkelen.”

Het is niet dat Rijk ontevreden is met zijn werk in loondienst, integendeel. “Ik vind wat ik doe leuk, héél leuk zelfs. En ik zoek ook regelmatig naar iets anders. Bij mij is het vaak dat ik na drie tot vijf jaar begin te denken: ik wil mezelf weer verder ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door je takenpakket op werk uit te breiden, maar in dit geval besloot ik dat die uitbreiding dit keer in een extra opleiding zou zitten.”

Mediation

Een belangrijke overkoepelende factor van Rijks werkzaamheden is ‘het werken vanuit verschillende – soms ogenschijnlijk tegenstrijdige – belangen en naar oplossingen zoeken welke complementair zijn aan de meerpartijdige belangen’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werknemersbelangen tegenover commerciele bedrijfsbelangen. Omdat dat ook is wat hij leuk vindt, besluit hij een opleiding mediation te volgen. Dat blijkt een schot in de roos. Rijk: “Ik merkte meteen dat de inhoud enorm overlapte met mijn arbeidsverleden, waardoor ik wist: hierin moet ik voor mezelf gaan beginnen.”

Rijk schrijft zich in bij de KvK en Simul (wat in het Latijn ‘samen’ betekent) Mediation is een feit. Kort daarna stuit hij op de Summerschool van het IMK – en schrijft zich in, want: “Hoe geweldig is het dat iemand mee kan kijken terwijl je aan het opstarten bent?”

Summerschool

Bij het IMK wordt Rijk gekoppeld aan Eugenie Simon – die de drie coachingsgesprekken waaruit de Summerschool bestaat, op zich zal nemen. Rijk: “Wat ik heel prettig aan Eugenie vond, is dat ze meteen op zoek ging naar de mens zelf. Ze keek dus niet zozeer naar mijn bedrijf, maar naar mij. Wie ben ik, in plaats van wie wil ik zijn. Mijn identiteit was dus echt het uitgangspunt, dat sprong er heel duidelijk uit.”

Lees ook het verhaal van Rick die door de gesprekken met zijn IMK-coach Eugenie duidelijker voor ogen heeft hoe hij de dingen kan doen die hij wil doen op een manier die bij hem past.

De twee gaan ook praktisch te werk. Rijk: “Eugenie keek mee hoe ik aan mijn eerste klanten kon komen, wat ik daarvoor nodig zou hebben en hielp me vervolgens bij het plan van aanpak. Maar uiteindelijk heb ik het meest gehad aan de kritische vragen die ze me stelde. Die dwongen me om goed na te denken over wat ik precies wil – en om stelling in te nemen.”

Eyeopener

Hij legt uit: “Als ondernemer denk je in eerste instantie: ik wil klanten, kom maar op, laat ze allemaal maar komen. Eugenie hielp me juist te gaan staan voor wie ik ben en wat ik te bieden heb. Daar passen niet alle klanten bij. Dat was voor mij echt een eyeopener. Als (beginnende) ondernemer vrees je toch een beetje voor het hebben van te weinig klanten, waardoor je breed inzet op je doelgroep. Maar dat is een valkuil.”

Grappig is dat Rijk hetzelfde in zijn eigen werk doet. “Tegen werknemers van een klant zeg ik ook: ‘In welke mate pas jij bij dit bedrijf?’, maar zoiets tegen jezelf zeggen blijkt toch een ander verhaal. Daarom is het fijn dat Eugenie me daarin kon helpen. Ze hield me echt een spiegel voor.”

Vruchtbare start

Hoe het nu, een paar maanden later, met Simul Mediation gaat? Rijk: “Goed, ik heb momenteel meerdere afspraken met partijen staan en voer acquisitiegesprekken. Vooral in het verhaal naar mensen toe, zit Eugenie altijd in mijn achterhoofd.”

Rijks planning is om in 2022 écht aan de slag te gaan. Naast zijn werk in loondienst, want dat blijft hij ernaast doen. “Ik denk dat ik dat twee dagen kan blijven doen, vooral omdat ik me als ondernemer ook door wil blijven ontwikkelen. Ik zou me bijvoorbeeld graag nog wat meer willen verdiepen in het systemische stuk van mediation en teamcoaching vind ik ook interessant, dus nou ja – geen tijd om stil te zitten.”

Lees ook het verhaal van Cindy die de hulp van het IMK inschakelde toen door corona de omzet kelderde.

Uiteindelijk is Rijk blij de stap naar ondernemerschap te hebben gezet: “Naast het feit dat ik het leuk vind om mezelf te blijven ontwikkelen, helpt een eigen bedrijf bij het creëren van een stukje zekerheid voor jezelf. Je ziet toch vaak dat als mensen 55 zijn, ze niet makkelijk meer aan een baan komen. Ideaal als je dan jezelf kunt voorzien.”

Wil jij ook advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: