Complete gezondheidsbepaling voor bedrijven

Een gezondheidsbepaling of levensvatbaarheidsbepaling geeft inzicht de actuele situatie van de onderneming. Zo’n bepaling is handig voor verschillende situaties: wanneer het bedrijf in zwaar weer zit en je wilt weten of het verstandig is om door te gaan, wanneer je een bedrijf wilt overnemen of verkopen óf wanneer je gewoon een duidelijk overzicht wilt hebben van de stand van zaken en toekomstbestendigheid van jouw onderneming, voor eventuele verkoop bijvoorbeeld. Een gezondheidsbepaling kan altijd van pas komen!

Waarom een gezondheidsbepaling van het IMK?

Het IMK is gespecialiseerd in ondernemingen en ondernemers. Wanneer je een gezondheidsbepaling door het IMK laat uitvoeren, kijken we naar het totale plaatje: financiën, maar ook ondernemersvaardigheden, commerciële en operationele bedrijfsvoering en marktpositie. Waar we ook naar kijken? Naar jou! Jouw ondernemersvaardigheden tellen ook mee voor de gezondheid van jouw onderneming. Alle onderdelen helpen om mogelijkheden voor de toekomst vast te stellen. De drie belangrijkste onderdelen in het kort:

  • Ondernemersvaardigheden: hoe ondernemend ben jij? Zie jij overal kansen of ben je juist afwachtender?

  • Marktpositie en commerciële bedrijfsvoering: zit het businessmodel van de onderneming goed in elkaar?

  • Financiën en operationele bedrijfsvoering: hoe zorg je ervoor dat het geld binnenkomt? Zijn de kerntaken goed gestroomlijnd?

De resultaten: zo gezond is jouw bedrijf

Na de gezondheidsbepaling maken we een duidelijk overzicht van de gezondheid van het bedrijf. Hoe gezond jouw bedrijf is, is natuurlijk een momentopname. De situatie van jouw bedrijf kan dus over een aantal maanden heel anders zijn! Het overzicht delen we op in de volgende onderdelen:

  • Sterktes en zwaktes van de onderneming en de ondernemer
  • De problemen van de onderneming en de oplossingen hiervoor
  • Een duidelijke beeld van de financiën.

Wat kan ik met de gezondheidsbepaling van het IMK?

Nu de gezondheidsbepaling is uitgevoerd, heb je een duidelijk beeld van alle verschillende onderdelen van de onderneming. Heb je een gezondheidsbepaling aangevraagd omdat het bedrijf in zwaar weer zit? Dan krijg je te horen of het bedrijf levensvatbaar is. Heb je de gezondheidsbepaling aangevraagd omdat je een bedrijf wilt overnemen? Dan maak je – eventueel met behulp van een ondernemersadviseur – de keuze om het bedrijf wel of niet over te nemen.

De gezondheidsbepaling gaf geen goede uitkomst. Wat nu?

Is jouw bedrijf niet gezond en alleen onder voorwaarden levensvatbaar? Dat is geen fijn bericht om te horen. Toch hoeft dit niet het einde van jouw bedrijf te betekenen. De ondernemerscoaches van het IMK adviseren je graag of helpen je naar het juiste traject. Misschien zorgt een aanpassing in jouw businessmodel wel voor veel meer succes. Is jouw bedrijf helemaal niet meer levensvatbaar? Dan sta je er niet alleen voor. De adviseurs bepalen samen met jou of een traject richting saneren zinvol is, of begeleiden je richting beëindiging van je onderneming. Dit doen we natuurlijk alleen wanneer dit écht nodig is!

Gezondheidsbepaling voor investering of verkoop

Ben jij op zoek naar investeerders, zakenpartners of wil je je bedrijf verkopen? Voor deze situaties kan een gezondheidsbepaling ook interessant zijn. Het IMK levert een onafhankelijke en betrouwbare verklaring die een duidelijk overzicht geeft van het potentieel van jouw onderneming. Dat geeft jouw investeerders, zakenpartners of kopers meer zekerheid. Meer weten? Lees verder over overnames & financiering.

Vragen? Neem contact op met het IMK!

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: