Rick: ‘Hoe doe ik wat ik graag doe op een manier die bij mij past’

Advocaat Rick (39) over het Nederland Leert Door-traject: ‘Je komt echt tot de kern’

Advocaat Rick Geerars begint zijn carrière zoals je die vaak in films ziet: bij een groot kantoor op de Zuidas in Amsterdam. Daarna werkt hij met veel plezier in het bedrijfsleven. Toch roept de advocatuur weer. Rick begint een eigen kantoor, staat weer in de rechtszaal en breidt zijn mediationpraktijk uit. En dan komt hij voor een keuze te staan…

Wat speelt er werkelijk?

Het Nederland Leert Door-traject, waar hij via de Mediation-vereniging op wordt geattendeerd, komt precies op het juiste moment. “Ik was enthousiast bezig met mijn eigen bedrijf toen een ander kantoor op mijn pad kwam. Mijn IMK-coach Eugenie heeft me geholpen mijn gedachten op een rijtje te krijgen en gedurende het traject werd het steeds duidelijker en concreter.”

Door de gesprekken met Eugenie komt Rick steeds dichter bij wat hij wil. Dat mediation naast advocatuur daarin een belangrijke rol speelt, is vanaf het begin duidelijk. “Wat ik leuk vind aan mediation is dat het gaat om wat áchter de standpunten van de partijen ligt. Dat is de kern van mediation. En dat vind ik mooi, dat partijen over en weer ontdekken wat er werkelijk speelt.”

Een conflict is nooit alleen maar zakelijk

En dat gaat, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt bij zakelijke conflicten, niet altijd alleen maar om geld. “Mensen zéggen vaak dat het puur zakelijk en niet persoonlijk is, maar dat is bijna nooit zo. Eigenlijk zit er ook bij zakelijke geschillen altijd iets achter. Dat de partijen zich tekortgedaan voelen bijvoorbeeld, of teleurgesteld zijn dat de ander geen rekening met ze heeft gehouden. Ik vind het mooi om die kluwe van legoblokjes uit elkaar te halen, en daar vervolgens weer wat mee op te bouwen.”

Lees ook het verhaal van Hans die door de tips van zijn ondernemerscoach meteen concreet aan de slag kan met een aantal verbeterpunten

Doen wat bij je past

Een gevestigde speler worden op het gebied van geschillenbeslechting: dat is wat Rick wil. Maar hoe kan dat het beste? Dat is de vraag waarmee hij met Eugenie aan de slag gaat – en die doet dat voortvarend. “Ze bracht verschillende dingen in kaart. Zakelijk, maar vooral: hoe doe ik wat ik graag doe op een manier die bij mij past.”

Maar er is meer. “Daarnaast vroeg Eugenie waar ik energie van krijg en welke dingen me energie kósten.” Het wordt duidelijk dat Rick mensen zoekt met wie hij wil bouwen, mensen die er zin in hebben en die op een prettige manier werken. “Ik wil niet ergens gaan beginnen en na een paar maanden denken: dit is het toch niet.” De uiteindelijke keuze van Rick maakt hij met overtuiging.

Lees ook het verhaal van Fatima die samen met haar coach aan de slag gaat om in kaart te brengen waar ze in de toekomst naartoe wil en wat ze nodig heeft om daar te komen.

Vier dochters

De afronding van het NLD-traject valt samen met de start bij Nineyards Law, waar Rick inmiddels partner is en naast procederen en adviseren over contracten ook als mediator ruziënde partijen helpt er onderling uit te komen. Werk dat hem goed bevalt en dat ook past bij zijn rol als vader van vier dochters. Rick zit op zijn plek dus, en daar heeft het NLD-traject een mooie bijdrage aan geleverd.

Hij besluit: “Het traject is aan de ene kant heel praktisch, maar ook een heel goede manier om aan introspectie te doen. Je komt niet weg met ‘het lijkt me gewoon leuk’, nee: ze vragen echt dóór. Waarom dit wel en dat niet? Zodat je echt goed bij jezelf te rade gaat: wat wil ik eigenlijk en waarom?”

Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: