Project Description

Starten

Een onderneming starten is voor veel mensen dé manier om hun eigen weg te bepalen. Een nieuwe manier van werken, zelf bepalen, kansen benutten, een droom waarmaken of soms een gedwongen stap. Al deze mensen kunnen een onderneming starten en wij zijn er om daarbij te ondersteunen.

Contact opnemen

Ons team van ondernemerscoaches heeft al heel veel ondernemers helpen starten en de meeste van ons zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest. De kennis en ervaring van onze ondernemerscoaches ondersteunt iedereen die een bedrijf wil beginnen. We hebben daarvoor een stapsgewijze aanpak ontwikkeld met meerdere fases.

Je eigen bedrijf starten? Wij helpen je op weg!

We ondersteunen je om je eigen bedrijf op eigen kracht te starten. De essentie daarvan zit in ons programma Startkracht en dat bestaat uit de volgende 5 stappen (met elementen uit die fase):

 1. Ondernemersintake: kennismaken, ondernemerstest, verslag en vervolgadvies
 2. Verkenningsfase: concept ondernemingsplan, 6 trainingen
 3. Aanloopfase: de echte start, 4 trainingen
 4. Versnellingsfase: voor een vliegende start, 2 trainingen

We bepalen in de intake fase de optimale invulling van Startkracht omdat elke deelnemer anders is; als persoon en qua achtergrond, ervaring en ondernemers idee. De opleidingen en trainingen doen we effectief en eigentijds. Naast groepsgewijze trainingen (ook op verzoek online) gebruiken we e-learning indien nodig met extra persoonlijke uitleg en hierdoor kan ieder op zijn eigen tempo leren. Elke starter maakt een online ondernemingsplan.

We zorgen met de begeleiding voor een stimulerende omgeving; deelnemers kunnen voortdurend persoonlijk dan wel online contact onderhouden met de coach en ook met mede-starters om van elkaar te leren. Ook brengen we deelnemers in contact met bestaande ervaren ondernemers.

De ondernemerscoach vervult de rol van coach, trainer en adviseur. Hij zal meebewegen met de leerroute van de starter en de ontwikkelroute van de onderneming. Met bewaking van de voortgang, want het resultaat telt: een succesvolle start van je bedrijf!

We ondersteunen mensen een bedrijf te starten in verschillende situaties, zoals:

 • Ondernemer worden vanuit een baan
 • Starten zonder baan
 • Starten vanuit de bijstand (participatiewet)
 • Nieuwkomers die willen starten
 • De zelfstarter

Onze kennis en ervaring zetten we ook graag in als je begonnen bent met je bedrijf. Soms omdat je een ervaren klankbord zoekt of voor een hele specifieke situatie. Daarom bieden we voor de bestaande ondernemer de volgende aanvullende diensten:

 • Herstart (een nieuwe start maken met je onderneming omdat die stilgevallen is)
 • Ondernemingscoaching ná de start (maatwerk daar waar de vraag ligt)
 • Budgettering (zakelijk en privé de geldstromen onder controle hebben)
 • Bedrijfsbeëindiging (soms is dit de beste optie, waar begin je dan? Wat heeft prioriteit?)

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf heeft met “IMK Starten” een unieke propositie om kandidaten succesvol een eigen onderneming te laten starten. Kandidaten komen bij ons via gemeentes, UWV, grote organisaties en bedrijven en vaak ook direct. Hiervoor kiezen ze ons:

 • Onze ondernemerscoaches. Mensgericht, deskundig en elk met meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van startende ondernemers.
 • Onze bewezen hands-on aanpak: Startkracht.
 • Een intake met toets, (online) opleidingen, ondernemingsplan maken, persoonlijke begeleiding én nazorg.
 • De resultaten. Meer dan 10.000 ondernemers zijn met hulp van IMK gestart. En met hoge tevredenheid
 • IMK, Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Sinds 1954 werkt het IMK voor ondernemers. We hebben informatie over alle bedrijfstakken en kunnen met onze “benchmarks” snel inschatten of een ondernemingsplan, het bedrijfsidee haalbaar is.

Meer dan 10.000 ondernemers zijn gestart met IMK

Het starten van een onderneming is een belangrijk moment in het leven van de ondernemer en zijn gezin. Het is vaak een droom die wordt gerealiseerd of bijvoorbeeld een weg naar vrijheid en zelfstandigheid. Veel kan je leren en rationeel benaderen, de persoon die ondernemer wordt zal daarnaast op emotioneel vlak veel meemaken en ontwikkelen: onze ondernemerscoaches zijn gericht op beide kanten. De “menskant” én de zakelijke kant van het plan moeten kloppen.

Bijna altijd is er wel sprake van een “bijzondere” situatie waar we rekening mee houden. Onze ondernemerscoaches weten wat er allemaal speelt bij het vertrek bij een organisatie en kennen de wetten en regels daaromtrent. Ook bij starten zonder baan of via de participatie wet wijzen onze ondernemerscoaches de weg met de verschillende regelingen. En ze hebben ervaring in vele branches, daardoor zijn met t onze hulp zijn al meer dan 10.000 ondernemers hun bedrijf gestart.

acfcontrolled

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Bel 088 999 00 00, stuur een e-mail naar info@imk.nl of maak gebruik van dit contactformulier:

Jouw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt. Lees onze Privacy- en Cookieverklaring.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: