Starten met een eigen bedrijf: hoe doe je dat?

Ga jij starten met een eigen bedrijf? Leuk! Maar, ondanks de mooie plannen die je hebt, is het ook een spannende stap. Wat heb je nodig om een eigen bedrijf op te starten? Waar moet je rekening mee houden? Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf helpt je met het opstarten van jouw bedrijf.

Een eigen bedrijf opstarten: dit is het stappenplan

 • Maak een ondernemingsplan.

  Zonder goed plan, geen succesvolle onderneming. Maak inzichtelijk voor jezelf wat je plannen zijn. Waarom wil jij dit bedrijf opstarten? Wat zijn jouw doelen en wat wil je bereiken? Schrijf dit allemaal op en probeer dit zo duidelijk mogelijk te maken. In een ondernemingsplan beschrijf je ook hoeveel geld er nodig is om jouw bedrijf op te starten en hoe je aan dit geld komt.

 • Begin met netwerken

  Heb je het idee dat je er als ondernemer alleen voor moet staan? Aan de ene kant klopt dat, want als zzp’er ben jij als enige verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Maar je hoeft er niet alleen voor te staan: er zijn veel ondernemers die in dezelfde situatie als jij zitten. Kijk eens rond in jouw omgeving, op LinkedIn, bij vrienden of bij ondernemersverenigingen. Vertel jouw ideeën of vraag eens hoe die andere ondernemers hun bedrijf hebben opgestart.

 • Tref je voorbereidingen

  Hier komt het ondernemingsplan van pas: door alle plannen op te schrijven heb je waarschijnlijk inzicht gekregen in bepaalde dingen die je moet regelen voor de start van het bedrijf. Tijd om daarmee aan de slag te gaan! Heb je bijvoorbeeld een startkapitaal nodig? Zoek dan uit hoeveel geld je precies nodig hebt en waar je het geld vandaan kunt halen. Denk ook aan het (laten) maken van een website of social media kanalen om jouw toekomstige klanten te bereiken.

 • Schrijf je in de KvK.

  Zo, dan is het nu eindelijk tijd om je te schrijven bij de KvK. Tijdens je afspraak bij de KvK word je ingeschreven in het register van de KvK, maar ook bij de Belastingdienst. Na inschrijving bij de KvK ben je namelijk verplicht om BTW-aangifte te doen.

 • Aan het werk!

  Je bedrijf is ingeschreven, alle voorbereidingen zijn gedaan. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met jouw bedrijf! Hoe haal jij de eerste klanten binnen?

Wil je hulp bij het starten van een bedrijf?

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf is er voor ondernemers! Onze ondernemerscoaches helpen jou bij het zetten van de eerste stappen voor het opzetten van jouw eigen bedrijf. “Startkracht” heet dat programma. Wil je hier meer over weten? Lees hier verder of neem direct contact op!

Een eigen bedrijf starten? Neem contact op!

Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: