Ik wil stoppen met mijn bedrijf

Als gevolg van de coronacrisis staan veel ondernemers momenteel voor de vraag wat slimmer is: stoppen of doorgaan met hun bedrijf? Het besluit te stoppen is er niet een die zomaar genomen wordt. Het is een ingrijpende gebeurtenis, zowel op zakelijk als op emotioneel vlak. Het duurt daarom vaak ook even voordat een ondernemer die stap daadwerkelijk zet.

Begrijpelijk – maar soms is juist snelheid zo belangrijk om de kosten te beperken en onnodige schulden te voorkomen.

Vlot en vaardig

Het IMK staat ondernemers bij in dit proces – juíst omdat het snel gaat – en helpt hen betere besluiten te nemen om op die manier vlot en vaardig te kunnen stoppen met hun onderneming.

Zoals gezegd: er moeten moeilijke beslissingen worden genomen, en meestal is snelheid geboden. Snelheid om de kosten van het bedrijf te beperken en snelheid om de focus op een nieuwe toekomst te krijgen. Daarbij helpt onze gestructureerde aanpak in drie delen:

1. Stoppen of doorgaan; Analyse van levensvatbaarheid, gesprek over afwegingen, klankbord voor besluit, eerste stap in acceptatie en rouwverwerking (of revitalisatie bij doorgaan).

2. Ondersteuning bij het stopzetten van activiteiten, contracten en het afwikkelen van verplichtingen (zoals belastingen, huur etc.). Maken van een plan van aanpak en de uitvoering ervan. Indien nodig: het Inschakelen van specialisten. De Kamer van Koophandel (KvK) heeft met het IMK een checklist voor beëindigen van een onderneming gemaakt. Onze werkwijze bouwt hierop voort.

3. Begeleiding naar een nieuwe toekomst. Denkruimte creëren en acceptatie. Daarna loopbaanbegeleiding (Switch) of een nieuwe onderneming starten.

Doelen van de begeleiding zijn:

  • Tot een goed besluit komen waardoor de ondernemer alleen stopt indien nodig.
  • Het beperken van de kosten van de stoppende onderneming en het voorkomen van een faillissement.
  • Het gestructureerd behandelen van de financiële afwikkeling, waardoor de ondernemer goed voorbereid is op de afwikkeling met schuldeisers (Belastingdienst) en dus een maximaal resultaat bereikt.
  • Vlotte afronding van het stoppen, waardoor snel een focus op een nieuwe toekomst ontstaat, inclusief het begeleiden van de ondernemer in zijn ‘rouw’ en naar zijn nieuwe toekomst.

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: