Levensvatbaarheidsbepaling: inzicht in jouw onderneming

“Is mijn bedrijf nog wel levensvatbaar?” Een veelvoorkomende vraag bij ondernemers die in zwaar weer zitten. Een levensvatbaarheidsbepaling wordt meestal gedaan als het bedrijf al langere tijd te maken heeft met financiële tegenslagen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Juist daarom is het belangrijk om zo’n levensvatbaarheidsbepaling uit te voeren.

  • Duidelijk over kansen en uitdagingen

  • Advies over de toekomst

  • Begeleiding bij volgende stappen

Een levensvatbaarheidsbepaling. Hoe werkt dat precies?

De levensvatbaarheidsbepaling kan door verschillende partijen worden uitgevoerd. Laat je de bepaling door een bank doen, dan ligt de focus vooral op de cijfers. Hier geldt over het algemeen: geen goede cijfers = geen levensvatbaar bedrijf. Bij een levensvatbaarheidsbepaling van het IMK kijken we graag verder. We beoordelen jouw onderneming op het volgende:

  • Ondernemersvaardigheden. Hoe ondernemend ben jij? Kom jij zelf met oplossingen voor jouw onderneming?

  • Commerciële bedrijfsvoering en marktpositie. Hoe zit jouw businessmodel in elkaar?

  • Operationele bedrijfsvoering en financiële positie. Is er een goed fundament voor jouw financiën?

Momentopname van de levensvatbaarheid

Zo’n bepaling van de levensvatbaarheid van een bedrijf is natuurlijk een momentopname. We werken met de gegevens die op dat moment beschikbaar zijn; én de verwachtingen die we dat moment van de markt hebben. Het kan dus goed zijn dat een bedrijf wat eerder niet levensvatbaar werd verklaard, dat over een halfjaar wel is. Een levensvatbaarheidsbepaling geeft vooral inzicht in de volgende onderdelen:

  • Sterktes en zwaktes van de onderneming én de ondernemer

  • Problemen; wat zijn de problemen en welke oplossingen zijn daarvoor?

  • Financiën; is er genoeg financiële ruimte, welke mogelijkheden zijn daarvoor?

Het bedrijf is wel/niet levensvatbaar: de conclusie

Nadat de levensvatbaarheidsbepaling is uitgevoerd, stellen we een conclusie op. Hierbij geven we aan dat het bedrijf wel, niet óf onder voorwaarden levensvatbaar is. Een bedrijf dat onder voorwaarden levensvatbaar is, verkeerd op dat moment in een moeilijke situatie en kan hier alleen met de juiste hulp en middelen uitkomen. Is het bedrijf niet levensvatbaar? Dan moet gekeken worden naar de juiste manier om het bedrijf te beëindigen.

Mijn bedrijf is onder voorwaarden levensvatbaar. Wat nu?

Waarschijnlijk ben je enerzijds blij met deze uitspraak, maar voel je ook veel druk en stress om het bedrijf weer levensvatbaar te maken. Ten eerste: door de levensvatbaarheidsbepaling heb je duidelijk inzicht gekregen in de problemen van jouw onderneming en de mogelijkheden die er nog zijn. Dit zijn handvaten om de eerste stappen te zetten. Daarnaast kunnen we deze problemen samen oplossen. De ondernemersadviseurs van het IMK helpen je via de gemeente graag verder. Dit zijn kosteloze trajecten, waarbij jij – samen met een adviseur – aan de slag gaat om jouw bedrijf weer succesvol te maken!

Mijn bedrijf is niet levensvatbaar. Is dit echt het einde?

De levensvatbaarheidsbepaling zag er niet goed uit voor jouw onderneming. Een vervelende boodschap! In eerste instantie is het dus belangrijk om jouw bedrijf op een goede manier te beëindigen; met zo min mogelijk schulden. Misschien is het bedrijf niet levensvatbaar, maar dit hoeft niet het einde voor jou als ondernemer te betekenen! De IMK ondernemerscoaches helpen met een traject via de gemeente. Volledig kosteloos stel jij dan een nieuw ondernemersplan op. Meer weten? Lees meer over het traject UWV werkfit of naar werk.

Levensvatbaarheidsbepaling voor de koop of verkoop van een bedrijf

Wil jij de levensvatbaarheidsbepaling gebruiken om aan te tonen dat jouw bedrijf gezond is en veel potentie heeft? In dit geval is de bepaling goed te gebruiken als een betrouwbare en onafhankelijke verklaring voor investeerders, kopers of potentiële partners. Wil je meer weten over de levensvatbaarheidsbepaling voor bedrijven? Neem contact op!

 IMK.nl, kennis van zaken!

Als ondernemer ga je door verschillende levensfasen in je onderneming. Van start tot en met het kiezen van de juiste financiering. En van het oplossen van een conflict tot en met de verkoop van je onderneming. Het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf is er voor iedere levensfase van de ondernemer en van zijn of haar onderneming. Doe je voordeel met onze kennis!

Het IMK is bekend van:

Ben je journalist en heb je een vraag over een persbericht of over een trend in de wereld van de MKB’er in Nederland? Wil je een interview aanvragen met IMK-directeur Michiel Hordijk of wil je een van onze specialisten spreken? Journalisten kunnen contact opnemen met onze afdeling communicatie. Bekijk hiervoor de speciale perspagina.

Ben je niet werkzaam in de media, neem dan contact op via ons contactformulier.

100.000+

Ondernemers geholpen

70 jaar

Oplossingen voor MKB

1200+

Klantwaarderingen

Aanwezig

Landelijk, lokaal en online

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: