Onafhankelijke en toekomstgerichte beoordeling noodzakelijk bij mkb financiering

Levensvatbare bedrijven worden onvoldoende onderscheiden van niet-levensvatbare bedrijven

In een opiniestuk in het Financieel Dagblad roept Michiel Hordijk op tot een toekomstgericht mkb-financieringsakkoord voor financiering binnen het mkb. Uit onderzoek blijkt dat het mkb het structureel moeilijk heeft om financiering te verkrijgen, in hoge mate dankzij de selectiewijze van de banken: levensvatbare bedrijven worden door de banken onvoldoende van niet-levensvatbare bedrijven onderscheiden. De oorzaak ligt in het feit dat banken naar het verleden kijken, en niet naar de toekomst.

Lees hier het opiniestuk in het Financieel Dagblad. 

Een levensvatbaarheidsonderzoek kijkt naar álle aspecten die meespelen bij een duurzame bedrijfsvoering, waardoor een breed én gewogen beeld ontstaat van een realiseerbare en getoetste prognose: het toekomstperspectief van de onderneming. Wanneer via de onafhankelijke weg van een levensvatbaarheidsonderzoek een positief en levensvatbaar toekomstperspectief wordt vastgesteld, zou dit doorslaggevend moeten zijn bij financiering voor het mkb.

Het IMK analyseert al bijna 100 jaar ondernemingen op levensvatbaarheid, en zo kennen wij vele duizenden ondernemingen die mede door ondernemerskracht, marktinzicht en oplossingsvermogen een mooi levensvatbaar toekomstperspectief hebben, ondanks een paar tegenvallende cijfermatige jaren in het verleden. Het is aantoonbaar dat, specifiek binnen het mkb, een ander, onafhankelijk en toekomstgericht beoordelingssysteem noodzakelijk is.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: