Bedrijfsovername

Bedrijfsoverdracht is niet slechts een momentopname, het is een proces. Is het bedrijf al verkoopklaar? Dat kan niet in een paar maanden, daar heb je meer tijd voor nodig. Wij begeleiden ondernemers in een aantal fases naar de positie, waarop hij of zij het bedrijf het beste kan overdragen. Daar komt bij, dat we niet alleen naar het bedrijf kijken, maar ook naar de ondernemer zelf. Waar wordt de ondernemer in kwestie gelukkig van en wat is er financieel nodig om straks, na de overdracht van de onderneming, financieel onbezorgd te kunnen leven.

Bedrijfsovername – combineer zakelijke en persoonlijke belangen

Al ruim 70 jaar begeleidt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) ondernemers bij bepalende momenten in hun leven. Als hét adviesbureau van het MKB blijven wij trouw aan onze maatschappelijke missie; het vinden van de beste oplossing voor de ondernemer!

Door jarenlange ervaring in het adviseren en begeleiden van ondernemers kan IMK putten uit een uitgebreid netwerk van bedrijven die potentieel koper of verkoper zijn. Al onze adviseurs leveren expertise en branchekennis om een transactie van begin tot eind succesvol te begeleiden. Onze senior partners hebben zelf allemaal een achtergrond als ondernemer en brengen ervaring uit verschillende hoeken mee.

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Bedrijfswaardering, overnamefinanciering, fiscale –en juridische aspecten en ga zo maar door. Voor veel ondernemers toch een andere tak van sport. Bij IMK merken we dat het proces dat achter een bedrijfsovername schuil gaat nog wel eens vragen oproept. Uiteraard is geen overname hetzelfde, het betreft immers altijd maatwerk. Op deze pagina belichten we een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot bedrijfsovernames. IMK heeft alle kennis en expertise in huis om jou te begeleiden bij een overname. Je staat er niet alleen voor!

Een bedrijfsovername kan vanuit twee invalshoeken worden benaderd: de koper en de verkoper. Voor beide vormen geldt dat tijd een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Hou er rekening mee dat een overname niet van de één op de andere dag is gerealiseerd. Trek hier dan ook voldoende tijd voor uit. Een overname kan in enkele maanden afgerond zijn, maar kan net zo goed enkele jaren in beslag nemen. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Ga je een bedrijf overnemen, of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan zijn een goede voorbereiding en planning essentieel. Eerst moet natuurlijk duidelijk zijn waarom jij eigenlijk jouw bedrijf wil overnemen of waarom je dat ene specifieke bedrijf graag wilt overnemen. Een bedrijfsovername heeft immers altijd een reden. Door jezelf als voorbereiding een aantal vragen te stellen dwing je jezelf om hier kritisch over na te denken. Voorbeelden van dit soort kritische vragen zijn:

  • Is mijn bedrijf interessant voor potentiële kopers?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van de geplande bedrijfsovername?
  • Welke ondernemingsvorm is het meest geschikt?
  • Wat is een juiste aan –of verkoopprijs?
  • Hoe ziet mijn toekomst eruit na de overname? Ga ik een bepaalde functie in het bedrijf vertegenwoordigen en, zo ja, welke?
  • Hoe is het een en ander geregeld met betrekking tot de aansprakelijkheid?

Deze vragen zijn van toepassing voor beide kanten. Overigens zijn er nog veel meer vragen te stellen. Bovenstaande opsomming is dan ook zeker niet volledig, en slechts bedoeld om je een beeld te geven wat er komt kijken bij een bedrijfsovername. Het antwoord op dit soort vragen is in de praktijk vaak erg lastig te geven. Zoals eerder gezegd is het overnemen van een bedrijf een heel specifieke tak van sport. Zonder de juiste kennis en expertise loop je het risico zaken niet goed te regelen. Dit kan verregaande juridische en fiscale gevolgen voor je bedrijf hebben.

We raden je aan om een derde partij in te schakelen wanneer je een bedrijf gaat kopen of verkopen. Een derde partij is onafhankelijk en kijkt rationeel naar het proces. IMK s is deze derde partij voor jou, en helpt je van de allereerste stap tot en met de afronding van de koop of verkoop. Een telefonische afspraak is snel gemaakt en verplicht je tot niets.

Ga je een bedrijf overnemen, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je hiervoor een passende prijs overeenkomt. Als ondernemer weet je als geen ander dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Maar bij een bedrijfsovername draait de waarde van jouw bedrijf om meer dan alleen de prijs. Het bepalen van de juiste waarde van een bedrijf noemen we bedrijfswaardering.

En dan is het (eindelijk) zo ver. De bedrijfsovername bevind zich in de laatste fase. Kortom, er zijn spijkers met koppen geslagen en de bedrijfsovername is zo goed als afgerond. De fiscale en juridische gevolgen zijn besproken en afgedicht. Ook zijn jullie het eens geworden over het te betalen bedrag voor het bedrijf in kwestie. Beide partijen kijken tevreden terug op het gehele proces en het is alleen nog slechts een kwestie van betalen.

Jammer genoeg wijst de dagelijkse praktijk vaak uit dat de deal het op het allerlaatste moment toch niet doorgaat. De financiering van de koop of verkoop blijkt niet voor elkaar te zijn. Voor beide partijen niet wenselijk natuurlijk en bovendien erg frustrerend. Overnamefinanciering krijgt helaas lang nog niet altijd die aandacht die het zou moeten krijgen. IMK biedt ook in dit onderdeel van een bedrijfsovername uitkomst. Onze ervaren financieringsspecialisten helpen bij het vinden van een passende financiering om de overname van het bedrijf tot een goed en succesvol einde te brengen. We maken hierbij gebruik van ons uitgebreide netwerk en uitstekende contacten met onder andere banken en investeerders. Hierbij is het goed om te weten dat wij niet alleen de overnamefinanciering begeleiden/regelen voor ondernemingen die wij gedurende het hele bedrijfsovernameproces hebben begeleid. Ook wanneer we je alleen voor een (overname)financiering bij ons aanklopt zijn we je graag van dienst.

IMK weet als geen ander de weg in het midden –en kleinbedrijf. Kiezen voor IMK is dan ook kiezen voor een betrouwbare partner die beschikt over de juiste kennis, expertise, netwerk en contacten. IMK levert een breed scala aan diensten voor het MKB, waar begeleiding tijdens een bedrijfsovername slechts één voorbeeld van is. Neem dan ook eens contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen!

Heb je behoefte aan contact met ons om meer te weten te komen over dit onderwerp?

Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: