Ondernemer Tonie Iliohan (51) schakelde het IMK in tijdens zijn scheiding: ‘Je wil het zakelijk goed geregeld hebben’

Je hebt een eigen bedrijf, een koophuis, geld op de bank én ligt in scheiding. Tonie Iliohan (51) herkent het. Afgelopen jaar gingen hij en zijn vrouw uit elkaar en schakelden het IMK voor hulp bij de zakelijke afhandeling.

Tonie: “Bij een scheiding gaat het vaak in het begin allemaal wel goed, maar hoe het daarna loopt, weet je nooit. Daarom wilden we het graag duidelijk geregeld hebben.”

Goede reviews

In eerste instantie weet Tonie, die een eigen koeriersbedrijf heeft, niet goed waar hij terecht kan voor informatie over scheiden als ondernemer. “In onze vrienden- en kennissenkring hadden we geen mensen met deze expertise bij wie we konden aankloppen. Dus dan ga je googelen.”

Tonie komt er tijdens zijn online zoektocht achter dat er ontzettend veel bedrijven zijn die je bij een scheiding kunnen bijstaan. “Maar je wilt natuurlijk wel een betrouwbare partij.” Via Google stuit hij op de website van het IMK. “Die vond ik er al meteen gedegen, betrouwbaar en professioneel uitzien, dus toen ben ik de reviews gaan lezen. Die waren ook heel goed, dus toen heb ik in eerste instantie wat informatie opgevraagd.”

Hij vervolgt: “Wat ik meteen heel fijn vond, is dat het IMK altijd goed bereikbaar is, en de medewerkers het lekker kort houden. Zo werd ik die eerste keer heel snel geholpen en kon ik daarna ook altijd even kort bellen of mailen met vragen. Het contact met Yvonne, aan wie we werden gekoppeld, was ook direct fijn.”

Open en onafhankelijk

In eerste instantie laat het IMK een waardebepaling van Tonies bedrijf doen. “Dat is eigenlijk precies hetzelfde als je huis laten taxeren. Dat klinkt als iets kleins, maar het is prettig als je dat helder hebt.” Nadat dit is gebeurd, volgen hij en zijn vrouw ook nog een mediation-traject. “Wat fijn is, is dat je geholpen wordt door een onafhankelijk iemand. Yvonne had er geen baat bij om aan iemands kant te staan en hield rekening met de gevoelens van ons beiden.”

In drie gesprekken is alles geregeld. “Natuurlijk, het kost je geld, maar dan weet je wel dat alles open en onafhankelijk is geregeld. En je hoeft niet de hele tijd met papieren heen en weer te sjouwen, dat vond ik ook een groot voordeel.”

Lees ook: Bart Joosen schakelde het IMK in voor financieringsbemiddeling: ‘Het eerste gesprek was meteen raak’

Puntjes op de i

Tonie legt uit wat er in die drie gesprekken precies werd besproken. “Wij hadden zelf al wel een voorzet gedaan van hoe we de toekomst en de verdeling voor ons zagen. Daar heeft Yvonne toen kritisch naar gekeken en – na overleg met ons – uiteindelijk de puntjes op de i gezet. Na twee gesprekken en een eindgesprek zat het er alweer op. Het huis was geregeld, de financiering was duidelijk. Zo zou het eigenlijk altijd moeten gaan.”

Het IMK inschakelen voor hulp bij een scheiding is dan ook zeker iets dat Tonie andere ondernemers aanraadt. “Het is professioneel opgezet. Ik kan het niet anders omschrijven dan gewoon goed. No nonsens, zeer prettig. Overigens waren die gesprekken tijdens corona natuurlijk wel even gek. Zaten we daar, online achter ons beeldscherm, zoiets belangrijks te regelen. Maar eigenlijk ging zelfs dat prima. Zowel mijn ex-vrouw als ik zijn heel tevreden met hoe alles is gegaan.”

Je bent ondernemer en je hebt samen met jouw partner de moeilijke beslissing genomen om te gaan scheiden. Dan kan de onderneming onderwerp worden van de scheiding. Een goede start is de scheidingswijzer, dit hulpmiddel stelt aan de hand van een aantal vragen vast welke aandachtspunten in jouw geval belangrijk zijn. Klik hier om de scheidingswijzer te starten.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: