Mariken: ‘Mijn coach bij het IMK heeft me geholpen structuur aan te brengen’

Bewindvoerder Mariken schuift graag alles aan de kant voor haar klanten: ‘Het IMK hield me een spiegel voor’

Mariken Segeren (59) werkt al dertig jaar bij een bank als de cultuur haar niet meer past. Ze besluit haar contract op te zeggen en de duik in het diepe te wagen als ondernemer. Wat ze precies wil gaan doen weet ze niet, maar één ding weet ze zeker: ze wil maatschappelijk en sociaal betrokken zijn.

Opstartfase

Via via belandt Mariken in de wereld van de bewindvoering. Iets wat haar voorheen “ongelofelijk saai leek”, maar met de klanten die ze op het oog heeft gokt ze dat ‘saai’ allesbehalve het juiste woord is.

Ze richt Barn Bewind op, een bedrijf dat mensen bijstaat die tijdelijk of langdurig niet in staat zijn zelf voor het beheer van hun geld en eigendommen te zorgen. De opstartfase van haar eenmanszaak gaat echter niet zonder slag of stoot. Mariken: “Mijn coach bij het IMK heeft me geholpen structuur aan te brengen.”

Het is wat je er zelf van maakt

Voordat Mariken Barn Bewind start, werkt ze eerst nog een tijdje als intake-medewerker bij de Voedselbank. “Ik zag daar zo ontzettend veel kleurrijke klanten langskomen, mensen met allerlei problematiek waardoor zij vastliepen in de huidige maatschappij, dat ik me realiseerde: bewindvoering lijkt misschien saai, maar het is ook wat je er zelf van maakt.” En dus besluit ze in 2019 een opleiding bewindvoering te volgen.

In maart 2020 heeft ze voldoende achtergrond om een kantoor te beginnen, maar dan gooit het coronavirus roet in het eten. “Letterlijk alle deuren gingen dicht, waarna ik besloot mijn werkzaamheden tijdelijk neer te leggen.” Op 1 augustus pakt Mariken haar werk weer op. “Ik ben toen letterlijk fulltime achter mijn bureau gaan zitten om te acquireren. In een hele korte tijd kreeg ik vier klanten. Dat ging op zich hartstikke goed, totdat ik me realiseerde dat ik totaal geen structuur had in mijn werk.”

Zichzelf wegcijferen

Weer legt Mariken haar werkzaamheden tijdelijk neer, bang om fouten te maken die haar klanten zullen schaden. Ze gaat op zoek naar structuur, vindt die en gaat op 1 januari 2021 weer verder. “Ik weet niet waar het door kwam, maar de klanten kwamen ineens vanzelf naar me toe. Acht man meldden zich aan. Inmiddels zit ik op 22.”

Lees ook het verhaal van Rick die door de gesprekken met zijn IMK-coach Eugenie duidelijker voor ogen heeft hoe hij de dingen kan doen die hij wil doen op een manier die bij hem past.

Hoewel het dus hartstikke goed gaat en Mariken erg van haar werk geniet, merkt ze dat het ook op haar drukt. “Ik heb de neiging om alles van mezelf aan de kant te schuiven voor mijn klanten, ik vind iedereen belangrijker dan mezelf en heb de neiging elke klant prioriteit te geven. Als je vier klanten hebt is dat nog niet heel erg, maar als het er meer worden, loop je het risico jezelf te verliezen. Ik realiseerde me op een gegeven moment dan ook: als ik zo doorga, ga ik hoe dan ook vastlopen.”

Nederland Leert Door

Dan ontvangt ze een mail van het MKB, waarin haar het gratis Nederland Leert Door-traject wordt aangeboden. Mariken meldt zich aan, maar vergeet eigenlijk al snel dat ze dat doet. Als ze eenmaal wordt opgebeld, heeft ze het dan ook eigenlijk alweer te druk.

“Gelukkig heeft Konnie, die uiteindelijk ook mijn coach werd, me overtuigd dat het traject heel zinvol voor me zou zijn. Ik dacht: oké, als zij mij kan helpen mijn werk efficiënter te maken waardoor mijn bedrijf overeind blijft en ik verder kan groeien, dan moet ik hier geen nee tegen zeggen.”

Vertrouwen geven

Er is meteen een klik tussen de twee. Mariken: “De manier waarop Konnie met me sprak was heel prettig. Niet belerend, maar adviserend. Ze heeft me echt een paar keer de ogen geopend en constant een spiegel voorgehouden. Door haar ben ik nu bijvoorbeeld veel duidelijker richting mijn klanten over wat ze van me kunnen verwachten – en wat niet.”

Ze vervolgt: “Konnie heeft me ook geholpen om meer persoonlijke structuur aan te brengen, zodat ik zelf ook (sociaal) overeind bleef. Dat is voor een ondernemer alleen ontzettend belangrijk, want uiteindelijk ben ik toch echt degene waarbij mijn bedrijf valt of staat.”

Lees ook het verhaal van kunstenaar Eus die door coachingsgesprekken van het IMK veel bewuster is gaan nadenken over potentiële opdrachten. Hierdoor is zijn focus enorm verbeterd.

Ook vindt Mariken het fijn dat Konnie bevestigt dat ze het juiste pad heeft gekozen. “Ik heb nogal eens de neiging om te twijfelen en me af te vragen of ik wel goed bezig ben – of alles wel gaat lukken en of ik niet toch iets anders had moeten gaan doen. Ja weet je, je zit als ondernemer steeds maar tussen die vier muren, dus dan gebeurt dat denk ik vanzelf. En juist op zo’n moment is het heel fijn om even met iemand te kunnen sparren die ook nog eens bevestigt dát je goed bezig bent. Ja, ik was echt ontzettend blij met de drie sessies die ik met Konnie had. Ze heeft mij echt weer het vertrouwen gegeven in een fase waarin ik weer vast leek te lopen.”

Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: