Zo kreeg Jack, een week voordat zijn winkel openging, tóch de financiering rond

Jack van der Ende was ten einde raad toen bleek dat hij, een week voor de start van zijn bedrijf, géén financiering kon krijgen bij zijn vaste bank. Hij schakelde de hulp in van het IMK – en met succes. “Ik had echt op korte termijn geld nodig, en dat is gelukt.”

Het leek allemaal zo eenvoudig, vertelt Jack. Maar tijdens de laatste fase van het opstarten van zijn bedrijf, bloemenwinkel Plant Store Maastricht, bleek het geld toch harder te gaan dan hij gedacht had. “Toen probeerde ik het bij mijn bank, waar ik eigenlijk al jaren bij ben aangesloten. Dat was al heel gauw een tegenvaller. Vervolgens heb ik nog een andere bank geprobeerd, maar die zagen me liever gaan dan komen. Je bent echt nummertje zoveel. Dat viel echt heel erg tegen.”

Coach met goede contacten

Financiering regelen in deze tijd is al lastig, maar voor een onderneming zoals de zijne al helemáál, merkte Jack. “Men denkt waarschijnlijk: detailhandel, dat is totaal niet interessant in deze tijd.” Er was geld nodig – en snel ook.

Gelukkig komt Jack in contact met een hele goede adviseur van het IMK: Lars van Meer. Jack: “Hij zei: ‘Als jij me je bedrijfsplan geeft, dan kijk ik wat de mogelijkheden zijn’. Lars gaf aan dat hij een partij kende waarvan hij dacht dat die dit soort kredieten wel zag zitten.” En dat klopte: Lars kreeg de financiering voor elkaar! Jack: “Het bedrijfsplan dat ik geschreven had, was goed. Ik denk dat een adviseur net wat meer contacten heeft met zo’n partij, dat heeft mij in ieder geval geholpen om de financiering rond te krijgen.”

Lees ook: Van 219 annuleringen naar een pop-upstore én een nieuw bedrijf: hoe Joey de coronacrisis de baas bleef

Lockdown

Met het op zeer korte termijn verkregen geld kan Jack open – en maakt ondanks de coronacrisis een mooie start. “De onderneming is op 9 oktober 2020 opengegaan en in het begin ging dit goed, een mooie groeifase – ondanks dat ik in Maastricht zit en normaal gesproken ook klanten uit Duitsland en België zou moet hebben. De stagnatie, als gevolg van de lockdown, viel op zich mee.” Maar dan volgt de tweede lockdown. “Een bloemenwinkel is natuurlijk niet essentieel, maar ik mocht wel openblijven. Alleen… de burgemeester van Maastricht heeft beslist dat alles dichtgaat. Dus ik moet dicht blijven tot 19 januari, en dat is natuurlijk wel een fikse tik.”

Jack gebruikt de tijd waarin hij dicht is om zijn winkel optimaal te verzorgen, zodat hij er vol tegenaan kan als hij weer open mag. “Mijn winkel staat er momenteel helemaal super bij. Het is nu onderhouden, alles heeft water gekregen. We moeten nu gewoon afwachten en hopen dat de datum van 19 januari alsjeblieft niet weer uitgesteld gaat worden.”

Rooskleurige toekomst

Hij ziet de toekomst rooskleurig in. “Ik ben voor mijn leeftijd gezien enorm energiek en superpositief. Ik moest goed zoeken naar een goede vestigingsplaats in Maastricht, maar ik zit echt op een aanlooplocatie, in een onwijs mooi monumentaal pand van 350 jaar oud, helemaal top. Ik kan niet anders zeggen. Dus kom maar op!”

Wil je meer weten over jouw opties voor een (overbruggings)financiering? Neem dan contact op met Lars van Meer.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: