Zelfstandig IT’er Nico (55) had twee jaar geen opdrachten: ‘Schakel sneller externe hulp in’

Afgelopen zondag deelde De Kamer van Koophandel (KvK) zijn vrees dat een groeiende groep bedrijven zich diep in de schulden werkt zonder tijdig aan de bel trekken. De oproep van het bestuursorgaan luidt dan ook: neem het voortbestaan van je onderneming kritisch onder de loep, juist vóór het moment dat er schulden worden aangegaan.

De vraag die dit bericht mogelijk oproept bij ondernemers, is hoe je dat dan precies doet, ‘je onderneming kritisch onder de loep nemen’. Naar je eigen bedrijf kijken zonder dat emoties als paniek en somberte de overhand nemen, kan knap lastig zijn.

Zelfstandig IT’er Nico kent het gevoel. Nadat hij van meerdere recruiters te horen kreeg dat er geen opdrachten in de IT meer beschikbaar waren, ook niet in de nabije toekomst, concludeert hij dat het einde verhaal is voor zijn onderneming. Gelukkig pakt zijn ondernemingsverhaal toch nog goed uit. Als laatste strohalm besluit hij het
ontwikkel-adviestraject van IMK te volgen. Nico: “Dat had ik veel eerder moeten doen.”

IMK

Al bijna twee jaar zit Nico zonder opdrachten als hij bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf aanklopt. Hij kent het instituut – dat ondernemers op cruciale momenten bijstaat – al uit het verleden. Eerder trok hij er al aan de bel, destijds rondom financiering. Een mail waarin drie gesubsidieerde coachingsgesprekken worden aangeboden, trekt zijn aandacht nu. Misschien is dit de kans om uit zijn huidige situatie te stappen. Dat blijkt inderdaad het geval.

“Mijn coach, Frank Schuurman, gaf me tijdens het eerste gesprek drie opties voor mijn onderneming”, vertelt Nico. “Daarnaast kreeg ik praktische tips over hoe ik mijn LinkedIn-profiel kon optimaliseren. Na het volgen van een webinar ben ik daar direct mee aan de slag gegaan.” Met resultaat. Na maanden zonder klussen te hebben gezeten, stromen er zeventien aanvragen binnen. “Ze kwamen werkelijk vanuit allerlei hoeken.” Met als eerste resultaat dat Nico meteen aan een nieuwe, grote klus kan beginnen.

Sneller hulp inschakelen

De toekomst ziet hij weer rooskleurig. “Ik heb gezien dat er genoeg werk is, dus daar durf ik weer op te vertrouwen.” Andere ondernemers in hetzelfde schuitje raadt hij aan sneller naar externe hulp te zoeken. “Het is iets wat ik veel eerder had moeten doen. Het schudt je wakker en geeft je net dat duwtje in de rug om een bepaalde kant op te gaan.”

Nico beaamt dat vrienden en familie in bepaalde situaties ook hulp kunnen bieden, maar volgens hem is een externe, professionele persoon meer bij machte de zaak objectief te bekijken en beter te focussen op de oplossing. “Een buitenstaander kijkt met een zakelijk oog, heeft geen emotionele band met je en kan nuchter over je situatie oordelen. Dat is toch anders dan wanneer een goede vriend met je meedenkt.”

Lees ook

Hoe zzp’er Remco zijn onderneming redde in coronatijd: ‘Zonder dit traject niet gelukt’

Te veel laten leiden

Wat er met Nico’s bedrijf was gebeurd als hij niet had geweten van het IMK-traject, vindt hij een lastige vraag, maar: “waarschijnlijk was ik te lang doorgegaan op de oude manier.” En dan: “Ik heb me te veel laten leiden door de manier waarop (soms ook emotionele) recruiters de markt schetsten met de mededeling dat die aan het opdrogen was. Ik zie nu dat dat voor mij helemaal niet het geval is. Ervan uitgaan dat er geen aanbod meer was, omdat recruiters dat zeiden, was een fout.”

*vanwege privacyredenen is de naam van deze ondernemer gefingeerd

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: