Vluchtelingen in Middelburg aan de slag als ondernemers: ‘Beste wat me is overkomen sinds ik in Nederland ben’
IMK-coach Kees van Strien hield zich afgelopen twee jaar bezig met een bijzonder project voor de gemeente Middelburg. Met een op maat gemaakt Startkracht-traject – en in samenwerking met een taalbureau – hielp hij statushouders uit Middelburg en omgeving bij het opzetten van hun eigen onderneming. Een project waarvoor zelfs de burgemeester van Middelburg het team persoonlijk kwam bedanken.
“Deze mensen helpen bij het maken van een nieuwe start, geeft een extra dimensie”, vertelt Kees. Jack Dooms, projectleider van de gemeente Middelburg, beaamt dit. “Wat mij is bijgebleven van dit project, is respect voor doorzetters. Bijna alle mensen hebben letterlijk huis en haard verlaten en moeten in een vreemd land – waar sommigen via een afschuwelijke reis zijn gekomen – vanaf nul beginnen. Als dat dan lukt, kun je daar echt alleen maar groot respect voor hebben.”
Veerkracht is enorm
Eén van die nieuwe Nederlandse ondernemers, is Batoul. Zij en haar man komen uit Syrië, waar hij werkte als advocaat en zij scheikunde studeerde. Als gevolg van de al elf jaar durende oorlog is hun huis volledig weggevaagd en lieten ze alles achter. Sinds de twee in 2015 naar Nederland kwamen, proberen ze van alles om weer aan het werk te kunnen, maar dat is lastig; hun Syrische diploma’s worden in Nederland niet erkend. Kees: “De veerkracht van deze mensen is enorm. Ze hadden daar een goed leven, fijne vrienden, een huis aan zee. Het is allemaal weg.”
Des te fijner is het om deze mensen een nieuwe toekomst te kunnen geven, vervolgt Kees. “Je kunt mensen vooruit helpen op een kruispunt in hun leven en verder helpen in hun ontwikkeling. Ik heb wel vaker statushouders begeleid, ook voor andere gemeenten, maar dit was echt exclusief.” De taal leren is daarbij van cruciaal belang. Kees: “Ik zeg altijd: ‘geen tolk, want dan leer je de taal niet.’ Maar juist onze taal blijkt een struikelblok, vandaar dat we de samenwerking zochten met een taalbureau.”
Batoul liet een leven achter in Syrië
Struikelblok of niet, taal werd de bron van Batouls inkomsten. Ze werkt als zelfstandig tolk Nederlands-Arabisch. Het Startproject kwam voor haar op het juiste moment, vertelt ze. “Nadat ik klaar was met de tolkopleiding, dacht ik: wat moet ik nu doen? Waar moet ik beginnen? Dankzij de informatie van de gemeente en de begeleiding van Kees kreeg ik echt een goed beeld van wat je moet doen voordat je aan de slag gaat. Precies aan die praktische informatie had ik behoefte.” Vervolgens richtte Batoul haar eigen bedrijf Livetolk op – dat inmiddels goed loopt.
Ook haar man Ahmed is aan het ondernemen. Hij is bezig met het opzetten van een koeriersbedrijf. Batoul: “Het is heel wat anders dan de advocatuur, en ook van een ander niveau, maar hij heeft echt moeite met de Nederlandse taal. Hij moest dus iets vinden waarbij taal en opleiding een minder belangrijke rol spelen.”
Omar: van rechtenstudent naar schilder
Een andere nieuwe deelnemer is de Syrische Omar, die de oorlog in zijn land in 2015 ontvluchtte en naar Nederland kwam. In 2019 hoorde hij via Vluchtelingenwerk over het Startproject en schreef zich meteen in. Omar studeerde in Syrië rechten aan de universiteit, maar zijn studie hier vervolgen kostte veel tijd en geld. Omdat hij in Syrië veel bij zijn broer had geverfd, koos hij in Nederland voor het schildersvak. Samen met Startkracht voltooide hij de mbo-opleiding tot schilder, en nadat hij 2,5 jaar voor een baas werkte, is hij sinds kort eígen baas. Dat bevalt hem goed. “Ik werk op mijn eigen manier, met mijn eigen gereedschap en ik kan mijn eigen verfmerk kiezen. Die vrijheid vind ik heel fijn.”
Selma zag een gat in de schoonmaakmarkt
Ook Selma (32) is blij dat ze deel heeft genomen aan het project. Sterker nog: “Het is het beste dat mij overkomen is sinds ik in Nederland ben.” Selma komt uit Bosnië-Herzegovina en is geen vluchteling. “Ik vreesde dat ik daarom niet mee mocht doen met het project, maar gelukkig kon het wel.” Ze volgde het programma vanwege corona online. IMK-coach Kees was daarbij een grote steun. “Niet alleen weet hij alles van het ondernemerschap, ik kon hem ook altijd alles vragen over hoe het hier gaat in Nederland, ook op sociaal gebied.”
Voor zichzelf beginnen wilde ze in haar thuisland na het behalen van haar universiteitsdiploma altijd al wel – maar de liefde bracht haar naar Nederland. Dankzij Startkracht weet ze ook hoe ze híer een idee moet omzetten naar een concreet bedrijf. Voor nu richt ze zich daarmee op de schoonmaaksector.
Nooit meer een baas
“Ik heb tijdens mijn werk als schoonmaker in de horeca gezien waar men in deze sector tegenaan loopt. Er is veel verloop, en opdrachtgevers moeten elke keer opnieuw uitleggen aan een nieuwe schoonmaker wat ze moeten doen. Mijn bedrijf, Avaz Cleaning, lost dat op.” Het werken als zelfstandige bevalt haar heel goed. “Dit project heeft me geleerd in deze richting te denken.” Lachend:”Ik denk dat ik nooit meer voor een baas kan werken.”
Wil je meer weten over startkracht? Neem dan contact met ons op.