Stoppen of doorgaan? IMK beantwoordt 5 concrete vragen van ondernemers in crisistijd

Stoppen of doorgaan? IMK beantwoordt 5 concrete vragen van ondernemers in crisistijd

Op donderdag 29 oktober leidde Michiel Hordijk, woordvoerder van IMK, de webinar Succesvol stoppen of doorgaan met je onderneming op het MKB-event georganiseerd door de gemeente Groningen.

In dit webinar kwam een aantal ondernemers met actuele, concrete en juist ook prangende vragen – niet geheel onlogisch in deze onzekere tijden. In deze blog worden deze vragen, voorzien van antwoorden, besproken.

Fietsenwinkel zonder omzet

Vraag:
“Ik heb een fietsenwinkel, waarmee ik voor de coronacrisis ben begonnen. Elke maand draai ik breakeven. Nu komt de winter eraan, en verdien ik niks. Wat moet ik doen tot het weer voorjaar is?”

Antwoord van IMK:
“De winter is het rustigste seizoen voor deze ondernemer, en daarom zou het nu voor hem heel kostbaar zijn om te stoppen met zijn onderneming. Hij heeft ook al inkopen gedaan voor het lenteseizoen. Uit het gesprek met deze ondernemer bleek hij veel van zijn tijd op een hele creatieve manier heeft besteed aan zijn zichtbaarheid in de gemeente Groningen. Met die commerciële kwaliteiten kan hij wellicht andere ondernemers helpen en zo wellicht zijn maandelijkse vaste lasten blijven betalen. Het inzetten van andere kwaliteiten kan voor veel meer ondernemers een oplossing zijn.”

(Geen) problemen met de huurbaas

Vraag:
Hoe krijg ik het voor elkaar om geen problemen te krijgen met de huurbaas?

Antwoord van IMK:
“De huur is geregeld in de wet. Dat beschermt normaal gezien de huurder, maar nu ook de vérhuurder. Dus je moet echt proberen om er samen uit te komen. Je doet dat vooral door te laten dat je de capaciteit hebt om, als de coronacrisis voorbij is, terug te gaan betalen. Wees transparant met je cijfers en zorg tijdig voor een goede en open communicatie.”

Alternatieve financiering

Vraag:
Hoe kan ik, anders dan bij een bank, een financiering krijgen?

Antwoord van IMK:
“We zien een toename in het lenen van geld bij familie. Dat is op zich mooi, maar de valkuil is dat er te makkelijk over wordt gedacht en er geen goede afspraken worden gemaakt. Ons advies is dan ook: als je het doet, regel het goed. Haal er iemand van buitenaf bij die er verstand van heeft. Een adviseur bijvoorbeeld, die kijkt er objectief naar. Goede afspraken zijn essentieel als het toch tegenzit en er een conflict ontstaat.

Als die manier geen optie is en je nergens een lening kunnen krijgen, kun je bijvoorbeeld tijd gaan winnen bij de leverancier en op die manier kijken of er afbetaling mogelijk is. Ook hierbij helpt het om een goede prognose te maken. Hoe transparanter je bent, hoe makkelijker mensen aangeven dat ze een afspraak met je willen maken.”

Hulp van het IMK

Vraag:
Wat kan IMK voor ondernemers betekenen?

Antwoord IMK:

“In eerste instantie helpen wij de ondernemer om alles op een rijtje te krijgen. We kijken naar de (financiële) kansen in de markt waarin de ondernemer zit maar ook naar de stress die de antwoorden op die vragen kunnen veroorzaken. Ik denk hierbij direct aan de verbinding met het Nederland Leert Door-traject. Dat is gratis voor ondernemers en is echt een grote hulp.”

Als onderdeel van het tweede steunpakket van de overheid kunnen ondernemers een beroep doen op een kosteloos adviestraject: de NL leert door regeling! Vraag hier je gratis ontwikkeladvies aan.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: