Ondernemer Roel trapte te vaak in z’n eigen valkuil: ‘Had precies dít nodig om er weer uit te komen’
Roel Goessen (51) heeft een eigen scheidingspraktijk als hij merkt dat de complexiteit van vragen vanuit gescheiden gezinnen – vooral op het gebied van nalatenschap – toeneemt. Daarop start hij zijn tweede bedrijf: Wat als ik er niet meer ben.
“Het doel van dat bedrijf is het onderwerp overlijden bespreekbaarder maken en nabestaanden verzorgd achter laten. Kijk, vooraf kun je het er nog over hebben, achteraf niet meer. Ik zeg altijd tegen mensen: ‘Over seks praten maakt je niet zwanger, over de dood praten maakt je niet stervende.”
Regelmatig reflecteren
Omdat Roel is aangesloten bij de Nederlandse Mediatorsvereniging, komt hij in aanraking met het gratis Nederland Leert Door-traject van het IMK, bestaande uit drie sessies met een coach. Roel: “Ik ben zelf een paar jaar coach geweest bij een groot bedrijf, dus ik ben enorm voorstander van regelmatig reflecteren. Een kans dat iemand met een frisse blik naar jouw situatie kan kijken, moet je altijd grijpen, dat kan je alleen maar verder helpen.”
Tijdens de eerste sessie met Eugenie Simon vult Roel verschillende enquêtes en onderzoeken in. Hij heeft dat in het verleden echter zo vaak gedaan, dat daar voor hem geen bijzondere of verrassende dingen meer uitkomen. “In ieder geval geen dingen die ik niet wist, dus die stap konden we eigenlijk vrij snel overslaan.”
Grootste valkuil
Wat voor Roel wel heel belangrijk is, is dat hij door Eugenie wordt gewezen op zijn grootste valkuil. “Ik zit heel erg in mijn hoofd, heb altijd veel ideeën en initiatieven en weet dan precies hoe ik dat moet gaan doen. Voor tachtig procent heb ik al die gedachten scherp, maar die overige twintig procent zorgen voor veel onrust. Dat kwam meteen uit de sessies naar voren. Van daaruit zijn we toen verder gegaan. Wat maakt het dat dat zo gebeurt, en wat kun je eraan doen?”
En, of dat gelukt is? “Nou ja, gelukt. Kijk, je hebt een inzicht gekregen waar het vandaan komt, daarna begint natuurlijk je eigen weg om ermee aan de slag te gaan. Voor mij werken twee dingen. Allereerst mijn gedachten uitschrijven. Ik ben wars van structuur, maar weet tegelijkertijd dat het wél voor me werkt. Als ik iets opschrijf, kan ik me daar veel meer op focussen. Wat ook helpt, is mijn gedachten delen met anderen. Dan zijn ze niet alleen meer mijn probleem, maar meer een gezamenlijk probleem.”
Neus op de feiten
Roel geeft aan dat dit al jaren zijn probleem is, maar dat het toch fijn was dat Eugenie hem er weer op wees. “Dan word je toch weer even met je neus op de feiten gedrukt: o ja, zo werk ik, zo zit dat in elkaar. Ik was namelijk allang weer in mijn eigen valkuil getrapt, en had dit precies nodig om daar weer uit te komen. Daarom is het goed om af en toe met iemand te zitten die je op dit soort dingen attendeert. Ik herken het nu ook sneller als het weer zover is.”
Wat Roel daarnaast nog van de sessies heeft opgestoken, is dat hij vrij makkelijk is in het meebewegen met mensen, zonder erbij na te denken of dat ook de route is die hij zelf wil bewandelen. “Ik hou heel erg van verandering, afwisseling, actie, dus als iemand rechtsaf slaat, denk ik al snel: leuk, ik doe mee. Zonder mezelf echt te toetsen hoe dat voor mij voelt. Of het wel echt iets is wat ik wil, of dat ik het doe omdat het een makkelijke weg is, of om iemand te pleasen.”
Elkaar versterken
Al met al is Roel dus heel tevreden over het traject dat hij heeft bewandeld. “Het is altijd fijn om een blik van buitenaf te krijgen. Je zit als ondernemer toch een beetje in een cocon. Om een voorbeeld te noemen: Voor mijn mediatorsregistratie hebben we verplichte intervisie. Dat kan met allemaal scheidingsmediators. Dan zit je daar als gelijkgestemden te janken over dezelfde problemen – ja, daar word ik niet slimmer van. Dat is heel anders dan wanneer je een andere achtergrond hebt en elkaar kunt versterken. Dus ja, als je als ondernemer de kans krijgt, dan zou ik dit soort trajecten zéker aangrijpen.”
Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?