Nynke: “Ik merkte dat ik met mijn bedrijf op een omslagpunt was gekomen”

Loopbaanadviseur Nynke over ontwikkeladviestraject: ‘Ik gun iedereen een Eugenie’

Nynke Leistra (41) is zelfstandig loopbaanadviseur als ze door een collega in het vak wordt gewezen op het Nederland Leert Door-ontwikkeladviestraject van het IMK. “Ik merkte dat ik met mijn bedrijf Fortem Coaching op een omslagpunt was gekomen, dus ik dacht: Ik heb best een paar mooie vragen voor een coach.”

Coaching

Voordat Nynke voor zichzelf begint, werkt ze in de forensische jeugdzorg. Ze vertelt: “Na een paar jaar in dit veld te hebben gewerkt, wilde ik me graag verder ontwikkelen. Door op een rijtje te zetten waar ik energie van krijg en hoe ik mijn kwaliteiten het best kan benutten, realiseerde ik me dat mijn toekomst ligt in het coachen van mensen gericht op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling – ik had op dat moment al een coachopleiding op zak. Het doel van mijn eigen bedrijf zou worden: mensen die overspannen of herstellende zijn van een burn-out te coachen naar meer werkplezier, zodat ze ontspannen en energievol kunnen werken en leven.

In 2018 schrijft Nynke zich in bij de Kamer van Koophandel, in juni 2019 gaat ze echt van start. Daarnaast blijft ze in loondienst als beleidsadviseur. “In 2019 heb ik mijn aandacht echt op Fortem Coaching gericht. In eerste instantie focuste ik me op het coachen van individuen, later kwamen daar nog twee takken bij: intervisiebegeleiding en beleidsadvies binnen de zorg & welzijn.” De rode draad is de ontwikkeling van mens en organisatie.

Omslagpunt

Een collega-loopbaanadviseur wijst Nynke dit jaar op het ontwikkel-adviestraject van IMK. “Zij had dat traject zelf ook gedaan, want – zo vond ze – ze gunde ook zichzelf een coach. Ik besefte dat voor mij hetzelfde gold. Ik was qua werk op een omslagpunt beland en merkte dat mijn eigen werk-privé balans ook aandacht nodig had.

Nynke schrijft zich in en wordt gekoppeld aan Eugenie Simon. Met haar heeft ze drie gesprekken in één week. ‘Mijn boost-week’, zoals ze het zelf noemt. Nynke: “Er was meteen een klik tussen mij en Eugenie. Uiteraard letten ze daarop bij het IMK, maar we zeiden allebei aan het eind van de week: wat zijn wíj goed met elkaar gematcht. Niet alleen zakelijk, maar ook menselijk.”

Lees ook het verhaal van Hans die door de tips van zijn ondernemerscoach meteen concreet aan de slag kan met een aantal verbeterpunten

Simpel maar doeltreffend

Eugenie zet Nynke meteen met beide benen op de grond. Onder andere door haar de vraag te stellen: ‘Wat wil je nou echt?’. Nynke: “Dat klinkt als een hele simpele cliché-vraag, maar die had ik op dat moment precies nodig. Het was hoogste tijd om voor mezelf te bedenken hoeveel tijd ik binnen mijn bedrijf wilde besteden aan het loopbaan-gedeelte, hoeveel aan het intervisie-gedeelte en hoeveel aan het beleid-gedeelte. Eigenlijk heel simpel, maar het hielp mij enorm.”

Ook kaart Eugenie de combinatie van een eigen gezin en een eigen bedrijf aan. “Wat ik eigenlijk ook altijd tegen mijn eigen klanten zeg, zei Eugenie nu tegen mij: ‘Welke rol wil je binnen je gezin hebben?’ Richt je bedrijf dan zo in dat je er ook echt voor je gezin kan zijn.’ Eugenie zei het mooi: je hebt eigenlijk twee bedrijven.”

Jezelf laten zien

Ze vervolgt: “Wat ik ook echt van Eugenie heb opgestoken, is dat ik mezelf best wat sterker in de markt mag neerzetten. Ik heb veel ervaring, dat kan ik best meer laten zien. Bijvoorbeeld door informatie over mezelf op LinkedIn of mijn website te delen. Eugenie zei: ‘Laat maar zien dat je al twintig jaar in de zorg werkt, waarvan vijftien jaar in beleidsontwikkeling. Dat is een hartstikke mooie combinatie, dat mag, nee moét je meer tentoonspreiden.”

Of dat ook is gelukt? “Ja, zeker. Ik ben nog volop in ontwikkeling, maar ik heb mijn LinkedIn aangepast, ben meer gaan netwerken en zal vanaf 1 februari volledig als zelfstandige werken, met gelijk een opdracht voor zestien uur per week. Wat ook mooi is: toen ik bij Eugenie startte zat ik even vrij laag in mijn energie, en dan geldt echt de wet van de aantrekking. Op het moment dat je zelf de energie niet voelt, dan straal je die ook niet uit, en komen je klanten ook niet. Gelukkig is die energie nu weer terug.”

Lees ook het verhaal van Fatima die samen met haar coach aan de slag gaat om in kaart te brengen waar ze in de toekomst naartoe wil en wat ze nodig heeft om daar te komen.

Grenzen stellen

Ze vervolgt: “Kort samengevat ben ik met behulp van Eugenie opnieuw kritisch naar mezelf gaan kijken. Vaker nee zeggen, grenzen stellen, vrije tijd blokken in mijn agenda, rust pakken en er voor mijn gezin zijn. En voor mijn bedrijf heb ik nu dus ook heel scherp hoe de balans moet zijn. 50% coaching, 40% beleid en 10% intervisie.”

Terugkijkend heeft Nynke dus veel aan het ontwikkeladviestraject gehad. “Het heeft allemaal ook echt nog een tijd nagedreund. Soms hoor ik Eugenie ook nog als een stemmetje in mijn achterhoofd. Op een positieve manier hoor, haha. Vooral haar opmerkingen ‘je gezin is ook een bedrijf’ en ‘ga uit van je eigen krachten’ helpen me op momenten dat ik me even onzeker voel. Ja, het is heel simpel: ik gun iedereen een Eugenie.”

Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: