Niels (40): ‘Ik had al een goed businessplan liggen, maar het IMK trok het strak’

Niels Detmar werkt al zijn hele leven in de zorg, het (speciaal) onderwijs en de horeca als zijn vrouw voor zichzelf begint, en vraagt of hij met haar mee wil doen. Samen runnen ze inmiddels Stroopwafel Uniek en Leer Werkbedrijf Uniek, waar stroopwafels worden gebakken door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

De start

Het begint zoals veel geniale plannen beginnen: klein en bijna bij wijze van grap. Niels: “Mijn zoon en dochter – die net als mijn vrouw gluten-intolerant is – kwamen op een dag naar beneden en zeiden: ‘Mam, er zijn zo weinig lekkere koekjes die ik mag eten, kun jij niet gewoon zelf iets maken?’ Mijn zoon had zelfs al een naam bedacht: Stroopwafel Uniek.”

Van het een komt het ander. Niels’ vrouw gaat aan de slag, ontwikkelt een lactose- en glutenvrij recept, claimt de bedrijfsnaam en een jaar later is het zover. Stroopwafel Uniek is een feit én een succes. Zo’n groot succes zelfs, dat ze Niels vraagt om bij haar op de rijdende trein te springen.

Sprong in het diepe
Een lastige keuze, vindt Niels. “Ik had het enorm naar mijn zin op mijn werk. Ik werkte in het speciaal onderwijs en begeleidde leerlingen met een achterstand bij hun overgang van school naar de arbeidsmarkt.”

Dat het contact daarna stopte en de begeleiding werd overgenomen door iemand anders, vond Niels het enige minpunt van zijn werk. En dat vonden zijn leerlingen ook. “Heel vaak belden ze me na ons traject nog op om alsnog advies aan me te vragen. Dat zette me aan het denken.”

Niels’ voorwaarde om zijn (financiële) vastigheid op te geven en de sprong in het diepe te wagen, is dan ook dat er binnen het bedrijf van zijn vrouw een plek wordt gecreëerd waar jongeren met een achterstand de hoofdrol spelen. Op die manier kan hij zijn oude werk op een nieuwe plek voortzetten, met als grootste voordeel: deze jongeren kan hij óók bijstaan op het moment dat ze de arbeidsmarkt daadwerkelijk betreden.

Lees ook: Barbara volgde een ontwikkeltraject én haar hart: ‘In een half jaar van sluimerende stylist naar succesvol projectcoördinator. Zo kan het gaan’

Business plan

Zijn vrouw gaat akkoord, en dus moet er een extra businessplan komen voor Leer Werkbedrijf Uniek. “Eigenlijk had ik al best een goed plan liggen, maar toch heb ik bij het IMK nog extra advies gevraagd. Dat heeft echt geholpen. De coach die ik kreeg toegewezen was mijn luisterend oor. Degene die kritisch bleef, en weer andere dingen onder het licht hield dan ik. Dat was heel prettig. Ze hield me scherp. Nog scherper.”

Hij zou het IMK dan ook zeker aanraden aan andere ondernemers. “Zeker aan mensen die een onderneming willen beginnen. Het IMK heeft, naast professionele mensen in dienst, ook een heel groot netwerk. Dat kan echt goede dingen opleveren als je net een bedrijf start.”

Meerdere succesverhalen

Helaas ondervinden Leer Werkbedrijf Uniek en Stroopwafel Uniek momenteel de nadelen van Covid-19. “We hebben alles om de stroopwafels mee te maken, we hebben alleen geen mensen om ze te bakken”, aldus Niels. Hij vervolgt: “Er zijn genoeg hulpbehoevenden die een plek in onze keuken willen, maar door Covid-19 houdt de gemeente ze thuis. Dat is triest, maar het komt wel goed. Het begint langzaam weer te lopen.”

Hij besluit: “Wat ik belangrijker vind, is om uit te dragen wat we hier doen: zoveel mogelijk mensen de arbeidsmarkt op krijgen. Ook, of in ons geval, juíst diegene die extra ondersteuning nodig hebben. We willen laten zien dat we niet één succesverhaal zijn, maar dat we meerdere succesverhalen binnen één bedrijf hebben. We hopen daarin een voorbeeld te zijn. Dat je van een lastig verhaal, vrij makkelijk een succesverhaal kunt maken.”

Wil je ook de stap zetten naar een eigen onderneming? Dan is het programma Startkracht wellicht iets voor je. Bel ons gerust op 088 – 999 0000 voor meer informatie.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: