Marianne: ‘Rouwen is jezelf leren kennen, maar ondernemen is dat ook’
Rouwbegeleider Marianne Verdijsseldonk over haar NLD-traject: ‘Rouwen is jezelf leren kennen, maar ondernemen is dat ook’
Na 45 jaar in de zorg te hebben gewerkt, trekt Marianne Verdijsseldonk (66) twee jaar geleden de stoute schoenen aan en begint haar eigen praktijk voor rouwbegeleiding. Niet lang daarna breekt de coronacrisis uit: “Iedereen zei: ‘je zal het wel druk hebben’. Nou, het was hier doodstil.”
Marianne weet dat ze iets aan marketing moet gaan doen, maar heeft daar totaal geen kaas van gegeten. De mail met de uitnodiging voor een gratis Nederland Leert Door-traject komt dan ook precies op het goede moment.
Het heen en weer
“Iedereen heeft met verlies te maken in het leven, maar soms is het te veel en te snel, hebben mensen geen afscheid kunnen nemen. Ze hebben dan iemand nodig die met ze meeloopt”, vertelt Marianne, die weet waar ze over praat. Ze was zelf zwanger van haar tweede kind, toen haar ouders en schoonouders overleden.
“Dat is inmiddels dertig jaar geleden, maar wel de aanleiding van het feit dat ik nu rouwtherapeut ben. Ik krijg ook zwangere vrouwen in mijn praktijk die hun moeder zijn verloren en die ze tijdens de zwangerschap en geboorte extra missen. Ik leer hen dat gevoelens naast elkaar kunnen bestaan: genieten en rouwen. Of ik help vrouwen die steeds op verkeerde mannen vallen of met extreem liefdesverdriet: ook dat is ook een vorm van rouw. Ik bereik er verbluffende resultaten mee. Ja, vakinhoudelijk kun je me weinig wijsmaken, maar van márketing weet ik echt niks.”
Ik moet iets met online
Maar precies op dát gebied moet er wat gebeuren. “Ik krijg mijn klanten meestal via een doorverwijzing van praktijkondersteuners en huisartsen, of via mond-tot-mond. In elk geval lijfelijk. Dat ging prima, maar ik dacht: dat is niet van deze tijd. Iedereen doet dingen online, ik moet dat ook. Maar ik zát me daar toch tegenaan te hikken. Ik kreeg er helemaal het heen en weer van”, vertelt Marianne. Ze hoopt dan ook dat het NLD-traject haar ervan kan verlossen. “Ik dacht: ik ga hulp vragen, en dan weet ik wat ik moet doen. Maar dat heeft anders uitgepakt, haha.”
Héél anders ja, want van haar IMK-coach Eugenie hoort ze dat ze eigenlijk al heel goed bezig is, met haar marketing. “Dat was zo’n enorme geruststelling. Ik hoef niet alles zoals anderen te doen en mezelf steeds met hen te vergelijken. Ik ben 66 en heb 45 jaar zorgervaring. Mijn klanten zijn meestal 60 jaar en ouder, die komen niet via Facebook binnen. En jongvolwassenen hebben voldoende aan mijn website.”
Lees ook het verhaal van kunstenaar Eus die door coachingsgesprekken van het IMK veel bewuster is gaan nadenken over potentiële opdrachten. Hierdoor is zijn focus enorm verbeterd.
Simpel en doeltreffend
Ofwel: vergeet dat online gedeelte, en ga verder met waar je goed in bent. Het praktische actieplan dat volgde uit de drie gesprekken met Eugenie sluit daar precies op aan. “‘Zet af en toe een quote op je LinkedIn – dat had ik dan weer wel – maar geen ellenlange verhalen’, zei ze bijvoorbeeld. En: ‘Bel gewoon lekker met huisartsen en praktijkondersteuners, of ga er eens langs. Maak gebruik van het netwerk dat al je hebt opgebouwd.’”
“Eugenie heeft me heldere stappen gegeven om mijn doel te bereiken, zodat ik niet meer met hagel schiet maar iets concreets dóe. Net als een financieel plan. Hebben we ook gemaakt: simpel en doeltreffend. En nu vind ik het gewoon leuk om te bellen naar huisartsen uit de regio – en zo weten zij ook aan wie ze mensen doorverwijzen.”
Ondernemen is óók jezelf leren kennen
Ook als ondernemer is Marianne gegroeid door de gesprekken met Eugenie. “Ze heeft me geholpen, los van inspiratie, met de vraag: wat is ondernemen? Waar ben je goed in? Ik zeg altijd: rouwen is jezelf leren kennen, maar ondernemen is óók jezelf leren kennen. Als je daar je sterke en zwakke kanten uit weet te halen, dan ben je echt een heel eind.”
Een gouden greep dus, dit traject? “Ja”, glundert Marianne. “Ik vond het geweldig. Het waren hele waardevolle, persoonlijke gesprekken. Eugenie snapt precies hoe het allemaal werkt. Ik heb er als mens en professional veel aan gehad. Het is een duwtje, een kleine grote stap in de goede richting. Ik zat zo moeilijk te doen, en te kijken naar anderen – terwijl ik ondertussen gewoon een afspraak kan maken. Ik kreeg weer overzicht en structuur – heerlijk.”
Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.