Ik wens je veel personeel, dus geen pensioen

Lees je dit goed? Veel personeel en geen pensioen, betekent dat dan, dat als ik veel personeel heb ik automatisch geen pensioen meer heb? Als ondernemer moet je alert zijn. Natuurlijk kennen we allemaal de kreet ‘ik wens je veel personeel’. We weten ook allemaal wat daarmee wordt bedoeld. Het is niet automatisch een pré om veel personeel te hebben. Je moet dat als ondernemer wel goed organiseren.

Want als een werknemer ziek wordt, zul je als ondernemer bepaalde lasten moeten blijven dragen. En krijg je er allerlei taken bij om ervoor te zorgen dat de werknemer alle wettelijke begeleiding krijgt om te herstellen en weer deel te nemen aan het arbeidsproces. En als het economisch minder gaat en je ontkomt er eigenlijk niet aan om mensen te ontslaan. We weten dat dit ook aan allerlei regels is gebonden. En dan komt het woord ‘transitievergoeding’ opduiken.

Vanaf 1 januari 2020 is de transitievergoeding een stuk lager dan nu het geval is, maar toch kan het een tikkende tijdbom zijn. Wie een onderneming overdraagt, draagt doorgaans ook personeel over. Daar moeten uiteraard goede afspraken over worden gemaakt. Maar, stel dat een deel van het personeel maar over kan of er is geen opvolger te vinden en de onderneming moet geliquideerd worden, hoe zit dat dan met de transitievergoeding? Is die dan niet meer verschuldigd? Dat zou te gemakkelijk zijn. Als een deel of het volledige personeel zonder werk komt te zitten, is het prijs. Stel dat er twintig mensen een transitievergoeding moeten krijgen. Stel dat juist deze mensen trouwe werknemers zijn, die er al dertig jaar werken. En stel dat deze mensen allemaal 5.000 per maand bruto verdienen.

De regel wordt dat het in principe een derde maandsalaris is per gewerkt jaar. Dat zou in dit geval dus 30 1/3e maandsalarissen zijn, 10 hele maandsalarissen van € 5.000, dus € 50.000 per werknemer. Bij twintig werknemers dus… 0eps € 1 miljoen. En, zeg nu eerlijk, niet iedereen moet ineens 20 mensen ontslaan, maar 5 in dezelfde situatie zou ook een kwart miljoen zijn. Je zit dus mogelijk al snel in de gevarenzone. Wie een pensioenverplichting op zijn balans heeft staan van ergens tussen de 250.000 en 1 miljoen (of oudedagsverplichting, de opvolger ervan), zou dus heel snel zijn pensioen op deze manier kunnen verliezen. Je moet er niet aan denken.

Wat is de moraal van dit verhaal? Begin tijdig aan de overdracht van je overneming, zodat je daadwerkelijk kunt overdragen, zodat zoveel mogelijk personeel mee kan of anders in een aantal jaren op natuurlijke manier het bedrijf verlaat, want als je niets doet en het bedrijf blijkt onverkoopbaar….. ik wens je een tijdig overnametraject!

Meer informatie? Bekijk: imk.nl/bedrijfsovername

Auteur: Roelof Meijer

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: