Hoe zzp’er Martin zijn onderneming redde in coronatijd: ‘Zonder dit traject niet gelukt’

De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd grote invloed op de economie. Nederland heeft te maken met een historische krimp, de Kamer van Koophandel (KvK) roept ondernemers op ‘tijdig te stoppen’ en het aantal ondernemers dat in de (financiële  of persoonlijke) problemen zit of komt, groeit. Iemand die daarover kan meepraten, is Martin. Hij zag zijn omzet grotendeels stilvallen na de afkondiging van de lockdown in maart. Martin, die al 24 jaar zelfstandig werkt als copywriter / creative director, had opeens geen opdrachten meer en vreesde het einde van zijn onderneming – tot hij de oproep van het IMK zag.

Ontwikkel-adviestraject IMK

Martin: “Ik heb voor opdrachten altijd uit mijn netwerk kunnen putten, maar dat werd na de lockdown minder en minder. Ik heb nog wel wat werk kunnen afmaken, maar twee weken later was het klaar. Ik dacht: ik moet en ik wil iets, maar hoe ga ik dat doen? Toen kwam de oproep van het IMK om het ontwikkel-adviestraject in te stappen en dat leek geschikt.”

Het IMK biedt ondernemers in cruciale tijden de helpende hand middels gesubsidieerde coachingsgesprekken. Martin had er, heel eerlijk, in eerste instantie weinig verwachtingen van. “Dat kwam ook wel een beetje doordat ik een bepaald beeld had van het IMK. Ik wist niet goed wat ik me erbij moest voorstellen. Als het zakelijk even niet lekker loopt, ga je naar een businesscoach of je boekhouder, wat moet je met het IMK? Dat wist ik eigenlijk niet.”

Die verwachting is inmiddels, na de gesprekken met IMK-coach Frank, volledig bijgesteld. “Het instituut is voor mij veel meer gaan leven. Ik heb er een veel beter beeld van.”

Vertrouwen in de toekomst

Frank gaf Martin, naast energie en inzichten, de boost die hij nodig had. “Frank heeft inzichten over alternatieve diensten die ik zou kunnen aanbieden; wat ik op LinkedIn kan zetten, hoe ik meer verkoopwaarde uit mijn site kan genereren. Een praktische insteek, daar had ik veel behoefte aan. Ergens wéét je het wel, maar je hebt het niet meer scherp.”

Vooral Franks tip om meer met en op LinkedIn te doen, was een eye-opener. Martin: “Daardoor ben ik op ideeën gekomen waardoor ik mijn netwerk flink kan uitbreiden, en daar ook meteen een goede follow-up aan te geven. Ik heb dit uiteindelijk zelf bedacht, maar ik ben daartoe echt door Frank geïnspireerd.”

Lees ook

Nico (55) is IT’er en zat twee jaar zonder opdrachten: ‘Schakel sneller externe hulp in’.

Die aanpak werpt zijn vruchten af. “Er zijn nieuwe kansen voorbij gekomen en er loopt een opdracht. Het is fijn dat de overheid ondersteuning geeft. Het moet natuurlijk nog blijken wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Positieve reactie

Martin is blij dat hij destijds gehoor gaf aan de oproep van het IMK. “Een groot deel van de mensen die ik heb benaderd, reageerde heel positief op mijn berichten. Daardoor is er bijvoorbeeld ook een contact ontstaan met een directeur die gelijk een afspraak wilde maken. Dit was misschien niet gelukt als ik het traject niet had gevolgd.”

Als onderdeel van het tweede steunpakket van de overheid kunnen ondernemers een beroep doen op een kosteloos adviestraject: de NL leert door regeling! Vraag hier je gratis ontwikkeladvies aan.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: