Femke (38) twijfelde of ze haar vaste baan moest opgeven om te gaan ondernemen: ‘Het voelde als een vrije val’

Femke Hendriks is al negentien jaar lang beroepsmilitair als er iets aan haar begint te knagen. Ze is dol op haar baan, maar ondertussen brengen haar kinderen het gros van hun tijd door op de opvang. Conclusie: haar baan past eigenlijk niet meer bij haar huidige leven.

Via via komt Femke bij het IMK terecht. De coach die ze daar toegewezen krijgt, Marjoleine, helpt haar bij het moeilijke vraagstuk: haar veilige basis opgeven en het over een volledig andere boeg gooien – of niet?

Hobby

Naast haar drukke baan bij defensie heeft Femke op dat moment ook een interessante hobby. “Bij wijze van grapje kocht ik een keer een plotter. Zo’n apparaatje waar je stickers mee kunt maken”, vertelt Femke.

“Voor de lol bedrukte ik daar een keer een shirt mee en plaatste dat vervolgens op Facebook. Dat viel in de smaak. Al heel snel kreeg ik van alle kanten de vraag of ik dat ook niet op een trui kon doen. En een broek. Binnen de kortste keren liep het uit de hand en voordat ik het wist had ik een kleine webshop waar ik in de weekenden best druk mee was.”

Dilemma

Ondertussen loopt Femkes baan als beroepsmilitair ook gewoon door. Enerzijds wil ze haar vertrouwde plek bij defensie niet opgeven, maar anderzijds merkt ze dat ze haar kinderen veel te weinig ziet én dat ze veel plezier heeft in ondernemen. Bovendien heeft ze in haar hoofd dat áls ze ooit voor zichzelf zou willen beginnen, dat dan voor haar 35e zou moeten gebeuren.

Lees ook
Barbara volgde een ontwikkeltraject én haar hart: ‘In een half jaar van sluimerende stylist, naar succesvol projectcoordinator’

Femke: “Precies in deze periode vlogen er ook nog veel mensen uit bij defensie – waaronder op ten duur ikzelf. Qua timing zou de stap om zelf te gaan ondernemen dus wel goed uitkomen. Uiteindelijk mocht ik wegens omstandigheden tóch blijven, maar toen was het balletje al gaan rollen. Toch bleef ik het lastig vinden. Ik werd al emotioneel bij de gedachte dat ik defensie zou moeten verlaten.”

IMK

Bij het IMK helpt Marjoleine haar met haar dilemma. Samen zetten ze alle financiën op een rij en komen tot de conclusie dat Femke en haar man – in ieder geval tijdelijk – op één salaris kunnen leven. En dus dat Femke de stap in het diepe kan wagen. “Ik vond het allemaal een enorme rollercoaster. Mijn baan opgeven voelde niet alleen als het loslaten van een salaris, maar ook als het openslaan van een compleet nieuw boek.”

Met behulp van Marjoleine durft Femke uiteindelijk toch de stap te zetten. “Mijn eigen bedrijf liep al wel goed, maar nog net niet goed genoeg om mezelf echt een salaris te kunnen betalen. Tijdens een van onze sessies kwam Marjoleine uiteindelijk met het idee: waarom ga je geen bedrijfskleding verkopen?”

Schot in de roos

Dat blijkt een schot in de roos. Omdat Femke door haar werk bij defensie weet hoe belangrijk bedrijfskleding is, en diverse opleidingen heeft gehad in veilig werken, arbo en chemische stoffen, weet ze ook daadwerkelijk waar ze over praat. Dat blijkt later – als ze de stap eenmaal heeft durven zetten – iets waar klanten erg op aanslaan. “Als ik, vanuit mijn eigen expertise klanten adviseerde over – bijvoorbeeld – chemische stoffen en welke werkkleding daarbij hoort, dan zeg je ze echt kijken: ‘Zo, die weet wel waar ze het over heeft.’

Maar zo makkelijk als het nu allemaal klinkt, zo lastig vond Femke het destijds om de duik in het diepe daadwerkelijk te nemen. “Door het IMK voelde de verandering naar fulltime ondernemen nog steeds als een vrije val van een berg af, maar dan gelukkig wel met een parachute op m’n rug.” Ze vervolgt: “Ik heb Marjoleine nadat mijn traject was afgelopen ook nog heel vaak gebeld voor advies.”

Hoe is het nu?

Inmiddels gaat het hartstikke goed met Femkes bedrijf. Ook in combinatie met haar privéleven. “De balans is nu beter. Mijn bedrijf blijft groeien, – ik zit inmiddels op een kantelpunt waarin ik personeel ga aannemen -, maar ik zie mijn kinderen ook veel. Op sommige dagen gaan ze wel eens met me mee naar mijn werk.”

Of Femke het ontwikkel-adviestraject aan andere ondernemers zou aanraden? “Zeker weten. Het IMK was voor mij echt essentieel voor het maken van een goede start, met name op financieel gebied. Een bedrijf starten is geen kwestie van beginnen en maar zien. De eerste drie, vier jaar is het vaak alleen maar investeren. Maar als je dat helder hebt, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Het IMK heeft mij daar enorm goed bij geholpen.”

Lees ook
Zo greep Marie-José een kans in de crisis met beide handen aan – en is nu zelf ondernemerscoach

Ze besluit: “Marjoleine heeft me geleerd te focussen op één ding. Als je dat doet, kun je daarna uitbreiden. Om een voorbeeld te noemen: je kunt niet iedereen bedienen, niet iedereen is jouw doelgroep. Door dit soort handvatten ben ik destijds echt met vertrouwen met mijn bedrijf begonnen. En dat vertrouwen heb ik nog steeds.”

Wil jij ook samen met een coach een actieplan maken voor jouw onderneming? Schrijf je dan in voor één van de allerlaatste trajecten.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: