Eus: ‘Door de coachingsgesprekken van het IMK ben ik veel bewuster gaan nadenken over potentiële opdrachten’

Kunstenaar Eus Roovers zocht én vond iemand die hem als ondernemer een spiegel durft voor te houden

Bij de Kamer van Koophandel staat hij ingeschreven als ‘beoefenaar der scheppende kunst’, maar Eus Roovers omschrijft zichzelf liever als ‘nog niet zo beroemde kunstenaar’. Hij switcht nogal eens van vorm, maar momenteel maakt hij voornamelijk tekeningen met een grappige tekst erbij.

Het maken van die tekeningen zit wel goed, het commerciële gedeelte vindt hij lastiger. Of eigenlijk vooral: minder leuk. En dus stapt Eus dit jaar bij het IMK naar binnen zodat hij daar aan een professional kan vragen hoe hij of zij vindt dat hij het commerciële gedeelte van zijn werk aanpakt. Of zoals hij zelf grapt: ‘Eigenlijk níet aanpakt’.

Focus

Van oorsprong is Eus kinderboekenschrijver, maar ook stadsdichter, columnist en persoon die ingehuurd wordt om ‘op een podium grapjes te maken’. Juist door die hoeveelheid aan activiteiten, realiseert hij zich op een bepaald moment dat hij behoefte heeft aan één hoofdactiviteit. Eentje waarmee hij naar buiten kan treden en waarop hij kan voortborduren. Die hoofdactiviteit wordt tekeningen maken.

Omdat er ook brood op de plank moet komen, en Eus zoals gezegd minder goed is in het commerciële deel van zijn werk, geeft hij ook workshops creatief denken op basisscholen. De coronacrisis gooit dan ook letterlijk en figuurlijk roet in zijn eten. “Die schoolbezoeken waren een groot deel van mijn inkomen, dus toen de scholen dicht moesten, viel een groot deel van mijn inkomen helemaal weg.”

Prettige coach

In die periode stuit Eus op het Nederland Leert Door-traject van het IMK. “Ik was wel eens benieuwd hoe een professional naar mijn situatie zou kijken, en dus schreef ik me in. Vervolgens had ik het geluk – of nouja, geluk, daar worden ze natuurlijk op geselecteerd – dat ik een hele prettige coach aangewezen kreeg die mijn branche goed kent en ook voor zichzelf heeft gewerkt. Dat is toch een ander verhaal dan iemand die al veertig jaar in loondienst zit en nog nooit eerder lege flessen heeft hoeven in te leveren omdat zijn tekeningen niet goed verkopen.”

Lees ook het verhaal van Bart. Ondanks corona gaat het heel goed met zijn computermuseum. Toch klopt Bart begin dit jaar aan bij het IMK voor extern advies. Samen met coach Ton van der Weegen gaat hij aan de slag, want: ‘Verbeteren kan altijd en samen weet je altijd meer.

Eus’ coach, Konnie Huijers, weet de vinger al snel op de zere plek te leggen. “Waar het bij mij op neerkomt, is dat ik op te veel opdrachten meteen ‘ja’ zeg. Een voorbeeld: het maken van kinderboeken, eigenlijk wilde ik dat echt niet meer. Maar dan komt er toch weer een opdracht voorbij, en neem ik die toch weer aan. Daarover zei Konnie letterlijk: ‘Als je zo blijft doorgaan, is er over twee jaar niks veranderd.’ En gelijk heeft ze. Ik bleef telkens maar in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Zij gaf mij precies dat zetje in de goede richting. Dat ik van bepaalde dingen afscheid moest nemen en me moest focussen op de dingen die ik wél wil doen.”

Zo gaat het nu

Of hem dat nu ook lukt? “Ja – en nee. Soms blijft het lastig, puur financieel. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld toch een voorleesmarathon aangenomen. Dan lees ik twaalf minuten voor, voor 450 euro. Dat is gewoon veel geld voor een kort ochtendje werk. Dus dat accepteer ik dan toch, terwijl ik eigenlijk denk, been there done that. Maar over het algemeen gaat het wel beter, en denk ik veel beter na voordat ik ergens ja op zeg.”

Hij vervolgt: “Zo kreeg ik laatst een opdracht van een (vernieuwd) bedrijf hier in de buurt – of ik een korte presentatie wilde geven bij de opening. Eigenlijk wilde ik niet, dus ik dacht: ik vraag gewoon vijfhonderd euro, dan zeggen ze wel nee, maar helaas – ze gingen akkoord. Ik zag er enorm tegenop, en toen ik even later ook nog hoorde dat het praatje over het proces van de verbouwing moest gaan, dacht ik: ‘nee, dit is écht niets voor mij. Ik heb toen alsnog afgezegd. Als je dat dan doet, ben je ergens in je achterhoofd bang dat ze je nooit meer voor iets anders vragen, maar de reactie die ik kreeg was juist heel positief. Ze vonden het goed dat ik weet waar mijn kracht ligt.”

Heel waardevol

Door de coachingsgesprekken van het IMK is Eus dus veel bewuster gaan nadenken over potentiële opdrachten. “Door Konnie stel ik mezelf elke keer de vraag: draagt dit bij aan mijn doel? – dus tekeningen maken en verkopen – zo ja, dan doen, zo nee, dan niet doen. Mijn focus is dus echt verbeterd. Met name in ‘nee’ zeggen ben ik beter geworden.

Lees ook het verhaal van Femke die twijfelde of ze haar vaste baan moest opgeven om te gaan ondernemen: ‘Het voelde als een vrije val’

Voor Eus zijn de gesprekken dus zeer waardevol geweest. “Voor mij was het heel fijn om even te sparren met iemand die anders tegen de dingen aankijkt. Als zzp’er doe je veel in je eentje, dus het is heel prettig als iemand eens kritisch over je schouders meekijkt en je een spiegel voorhoudt. Iemand die alleen maar zegt ‘Halleluja, wat maak je leuke dingen’, dat is leuk, maar dat werkt voor mij niet. Ik heb iemand nodig die me de waarheid durft te vertellen en me niet probeert te sparen. Beide dingen kan Konnie perfect. Zo hadden we het een keer over acquisitie, en zei ik iets in de trant van, ‘Als je goed bent, kom je vanzelf wel bovendrijven’. Waarop Konnie reageerde met: “Ja oké, maar je kunt het lot ook een beetje helpen.” Dat zijn dingen waar je wat aan hebt, en die ik in de toekomst zeker meeneem.”

Wil jij ook eens sparren met een ondernemerscoach van het IMK? Plan hier een telefonisch informatiegesprek in.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: