Een bedrijf starten vanuit een uitkering: het kan – en dit moet je weten

Het lijkt op sommige momenten een lastige en misschien wel onmogelijke opgave om een eigen bedrijf te starten vanuit een uitkering. Je bent immers al een tijd uit de running, staat voor je gevoel met een half been buiten de maatschappij en hebt geen geld kunnen sparen om in een eventueel nieuw bedrijf te stoppen.

Onderneming beginnen vanuit uitkering

Toch is het absoluut mogelijk om een onderneming te beginnen vanuit bijvoorbeeld een Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering. Sterker: misschien is het voor jou juíst de oplossing.

Als eigen baas kun je je werk helemaal zelf indelen en je werkzaamheden volledig inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. Heel prettig, vooral als precies datgene heeft bijgedragen aan het feit dát je in jouw huidige situatie bent beland.

Bovendien kun je je uitkering (of een deel daarvan) met toestemming van het UWV aan het begin behouden. Afhankelijk van de situatie hoef je ook tijdelijk niet meer te solliciteren.

 

Afspraak met je arbeidsdeskundige

Kortom, veel voordelen. Maar, een eigen bedrijf beginnen gaat niet zomaar. Mocht je rondlopen met serieuze plannen in je hoofd om een onderneming te beginnen, dan is het zaak dat je je goed voorbereidt. Dat doe je om te beginnen door een afspraak te maken met je arbeidsdeskundige om vervolgens je plannen met hem of haar te bespreken.

Samen kijken jullie naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van je plannen, maken jullie afspraken over het traject dat je wilt volgen, en besluiten jullie al dan niet of je de stap in het diepe gaat wagen.


Bedenk je je? Niks aan de hand

Fijn detail: ga je er helemaal voor, maar kom je er in of ná je onderzoeksperiode toch achter dat een eigen bedrijf niet voor jou is weggelegd? Geen nood aan de man. In dit geval verandert er niets aan de situatie zoals-ie was, en ontvang je precies dezelfde uitkering als voor de onderzoeksperiode. Ook heb je nog altijd  dezelfde rechten en plichten als voordat je je bedrijf startte.


Praktisch: zo start je een eigen bedrijf vanuit een uitkering

Om een eigen bedrijf te kunnen beginnen, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, maar geef je óók aan het UWV door dat het zover is. Ook zullen zij vragen naar een schatting van je inkomsten. Een deel van je winst wordt dan achteraf verrekend met de uitkering die je in diezelfde tijd hebt ontvangen.

Zolang bij het UWV niet bekend is wat de winst van je bedrijf is, wordt de hoogte van je uitkering geschat. De definitieve uitkering wordt bepaald op basis van je winstcijfers, die via de Belastingdienst bij het UWV binnenkomen. Heeft het UWV te veel betaald? Dan moet je het te veel betaalde bedrag terugbetalen. Ontving je te weinig? Dan krijg je zo snel mogelijk het nog te ontvangen terug. Als het nodig blijkt, wordt je uitkering aangepast.


Wat als het goed loopt, óf als je stopt?

In het diepe gesprongen en hartstikke blij met je bedrijf? Mooi! Mogelijk heb je je uitkering gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet meer nodig. Het UWV bekijkt ongeveer drie jaar na de start van je onderneming of je uitkering definitief moet worden aangepast. Dat kan ook eerder zijn (bijvoorbeeld als je directeur-grootaandeelhouder bent of als je jezelf een vast inkomen betaalt) of later – bijvoorbeeld als je inkomsten erg fluctueren per jaar.

Besluit je na een paar jaar toch weer te stoppen met je bedrijf? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om op je oude uitkering kunt terug te vallen. Het UWV bekijkt hiervoor mogelijk nogmaals in hoeverre u niet meer kunt werken. Blijkt dat je arbeidsongeschiktheidspercentage is veranderd? Dan verandert logischerwijs ook de hoogte van je uitkering.


Hulp bij het starten van een onderneming

Duizelt het je na het lezen van dit blog nog steeds een beetje? Gelukkig hoef je het nooit alleen te doen. Het UWV staat je niet alleen bij qua plannen, maar in bepaalde gevallen ook met een financiering in de vorm van het voorbereidingskrediet en het starterskrediet. Je moet daarvoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het IMK is er voor je

Meer weten? Hulp nodig? Of een luisterend oor? Wij zijn er voor je. Al meer dan zeventig jaar helpt het IMK ondernemers in elke fase van het ondernemen: starten, groeien, overnemen, stoppen, wij zijn er voor je met raad, en daad. Meer weten over onze begeleiding bij het starten van een bedrijf? Kijk eens opimk.nl, of bel met 088-999 0000. Wat je vraag ook is, er is altijd een oplossing.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: