Door de coronacrisis kon ondernemer Diana haar huur niet meer betalen, inmiddels geeft ze les door het hele land

Als onderdeel van het tweede steunpakket van de overheid kunnen ondernemers een beroep doen op een kosteloos adviestraject: de NL leert door regeling!

Voordat de coronacrisis uitbrak, gaf Diana Box net een half jaar lang typecursussen op scholen. Dat deed ze als zzp’er. Maar toen stak het virus de kop op en kreeg zij te horen dat alle scholen dicht gingen. “Alles lag overhoop”, vertelt ze. “Ik draaide nog geen jaar mee en zat middenin mijn uitbreidingsfase.”

Diana had al gesprekken gepland staan om verder te praten over potentiële opdrachten.  Maar dit was niet het juiste moment om te acquireren, scholen stonden totaal op zijn kop. Dit is niet het juiste moment om contact te zoeken.

Haar eerste zorg was: Hoe zet ik de cursus voort?

Binnen 2 dagen heeft ze haar klassikale lessen omgezet naar digitale lessen en gaf ze dagelijks gratis huiswerkklassen om de ouders te ontlasten die nu ineens thuis moesten werken en ook hun kinderen moest onderwijzen. In plaats van 1x in de twee weken, gaf ze nu wekelijks les. Om het onderwijs te ondersteunen maakte ze taaloefeningen zodat de kinderen niet een te grote taalachterstand op zouden lopen. Alle kinderen zijn dan ook met fantastische resultaten geslaagd.

Maar hoe nu verder? Ik heb hulp nodig

De lessen gingen door maar al snel komt Diana’s facturabele werk stil te liggen en krijgt ze het niet meer voor elkaar om haar huur te betalen. Ondertussen oriënteert zij zich op andere mogelijkheden binnen haar onderneming en via de woningstichting krijgt ze de tip om bij het IMK aan te kloppen. “Toen ik op hun site het ontwikkel-adviestraject tegenkwam, heb ik niet verder gezocht. Dit leek me ideaal. En dat bleek het ook te zijn.” Bij het IMK krijgt Diana een coach toegewezen, Michiel Santman. Die helpt haar meteen haar zelfvertrouwen op te krikken. “Hoewel ik weet dat ik een goede docent ben, had ik nooit het gevoel dat ik ook een goede ondernemer ben… Michiel ging daar tegenin. Hij zei: ‘Je hebt er alles aan gedaan wat mogelijk was, dan bén je al een goede ondernemer’. Die bevestiging voelde goed. Het was precies het punt waarover ik onzeker was.”

IMK

Diana is hartstikke blij met de hulp die ze vanuit het IMK kreeg. “Ik keek iedere keer enorm uit naar de coachingsgesprekken. Het was ontzettend prettig om tips te krijgen, programma’s te ontdekken en om met lange termijn-projecten bezig te zijn.” Wat Diana ook fijn vond, is dat ze meteen bij het IMK terecht kon. “In september begonnen de lessen weer. Ik dacht dat ik – om daarin mee te kunnen draaien – het hele roer om moest gooien. Maar dat was niet zo. Dat inzicht gaf Michiel me. Het enige wat ik nodig bleek te hebben was tijd én de ToZo-regeling. Die regeling geeft me de ademruimte om alles weer op te pakken.”

Inzichten

Inmiddels gaat het hartstikke goed met Diana. Ze is weer begonnen met haar eerste lessen en de huur kan weer worden betaald. “Ik dacht eerst dat ik misschien online cursussen zou gaan moeten geven, maar daar sta ik niet achter, ik geef écht les. Live, via de computer kan ik de werkhouding van mijn leerlingen zien, controleren én corrigeren. Ik doceer met interactie. Het is geen filmpje dat ik even aanzet. Ik start weer rustig op en kan alweer groepjes maken van alle nieuwe aanmeldingen die weer binnenkomen. Om het onderwijs te helpen de taalachterstand weg te werken, maakt ze oefeningen met woorden als : koolhydraat, massage en fysiotherapeut; zo slaan kinderen twee vliegen in 1 klap.

De coronacrisis en het IMK hebben Diana dan ook inzichten gegeven die ze voorheen nog niet had. “Voor maart gaf ik altijd les op locatie. Nu heb ik gemerkt dat ik door heel Nederland les kan geven. Letterlijk tot in Groningen en Friesland. Een totaal nieuwe innovatieve werkwijze. Daar ben ik heel blij mee – het biedt echt nieuwe mogelijkheden.”

Gouden tip

Hoewel Diana dus vol lof is over wat het IMK haar heeft (bij)gebracht, geeft ze toe dat ze het inschakelen van die hulp nog best lastig vond. “Ja, dat was dan toch mijn trots. Niemand zegt graag dat het niet goed gaat. Je hebt een droom als je voor jezelf begint. Je weet dat je die waar kunt maken omdat je goed bent in wat je doet, maar je moet wél de kans krijgen om dat te laten zien.”

Over een tip voor andere ondernemers die het lastig hebben, hoeft Diana dan ook niet lang na te denken. “Denk creatief en neem hulp aan. Dat kan een gesprek zijn, een dienst of iemand om mee te sparren. Als je daarvoor openstaat, gaat er – dat zul je zien – een wereld voor je open. Met overal nee tegen zeggen kom je uiteindelijk geen stap verder.”

Belangrijke vaardigheid

Met haar CRKBO op zak – een certificaat dat bewijst dat je een officiële onderwijsinstelling bent – gaat Diana de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Haar doel: aan zoveel mogelijk mensen en bedrijven laten zien hoeveel tijd je kunt besparen met blind typen. Voor ondernemers is dat gewoon een tijdsbesparing van een heel maandsalaris op jaarbasis, met een kleine investering. “Die investering is het waard. Je werkt sneller en dus productiever. Je werkdruk wordt daardoor ook echt lager.” Ook vindt Diana het belangrijk dat scholen inzien dat het belangrijk is om kinderen typecursussen te geven. “De pen wordt steeds vaker vervangen voor een toetsenbord. Wat ik vaak zie is dat maar wordt aangenomen dat alle kinderen zomaar kunnen typen. Maar niet eens iedereen heeft een computer thuis en bovendien kunnen niet alle kinderen even makkelijk meekomen. Ik wil me ervoor inzetten dat álle kinderen die goede voorbereiding voor de toekomst hebben. Dit is een vaardigheid die je de rest van je leven met je meeneemt.”

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: