Dag van de Scheiding

Een dag uitroepen tot Dag van de Scheiding klinkt wellicht wat onlogisch. Een scheiding is immers geen vreugdevol iets, integendeel. Waarom dan toch deze dag? Omdat het nodig is – en hard ook.

De Dag van de Scheiding, dit jaar op 10 september, is in het leven geroepen door de vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators, die de noodzaak van een goede begeleiding voor iedereen die met een scheiding te maken heeft, ermee willen benadrukken. Natuurlijk in eerste instantie voor degenen die uit elkaar gaan, maar een scheiding heeft ok gevolgen voor de kinderen, (groot)ouders en de omgeving.

IMK-conflictregisseur Yvonne Blijie, zelf jarenlang actief als mediator, weet hier alles van. Helemáál als de partners, of één van hen, ondernemer is. Uit cijfers blijkt dat in 2020 twaalf procent van de 100.000 ondernemers die zich aanmeldden voor het ontwikkel-adviestraject van IMK aangaf dat zijn of haar relatie door financiële problemen onder druk stond. Dit komt een onderneming, die zich in een stadium én economie bevindt waarin alle energie nodig is om het hoofd boven water te houden, niet ten goede – laat staan wat de impact is op de relatie.

Lees ook:

Yvonne Blijie: ‘Ondernemersgezinnen scheiden anders’

IMK Ondernemerscoach

De trend lijkt daarbij dat dat de meeste ondernemers gesprekken over de echte problematiek het liefst vermijden. Zij willen vooral ‘gewoon’ doorgaan. Het gevolg daarvan is nog meer druk op de relatie, meer stress en minder energie om de onderneming vlot te trekken. Een moeilijk, maar wel het juiste moment om juiste hulp in te schakelen. Hulp in de vorm van een gesprek met Blijie, bijvoorbeeld.

Blijie: “Het is niet het eerste waarover gesproken wordt, maar gaandeweg het gesprek blijken spanningen in de relatie een behoorlijke druk te leggen op de activiteiten die binnen de onderneming plaatsvinden. Deze spanningen lopen nog verder op als het uitdraait op een scheiding en hiermee ook de onderneming in gevaar dreigt te lopen.”

Ze vervolgt: “Een onderneming is toch vaak ‘het kindje’ van de ondernemer en dan wil je niet het gevoel hebben dat je er afstand van moet doen. Door de ondernemer inzicht te geven in welke afspraken er gemaakt moeten worden en welke routes er bewandeld kunnen worden, kan de stressfactor al een heel stuk verlaagd worden.”

Lees ook:

Ondernemer Cindy ging scheiden, terwijl ze een eigen onderneming had: ‘Zeer complex’

Scheidingswijzer

Ondernemers in relationeel zwaar weer kunnen ook (eerst) de scheidingswijzer van het IMK invullen. Hiermee zien ze direct waar zij de energie in moeten steken om zo het bedrijf én elkaar te stabiliseren. De scheidingswijzer van het IMK is hier te vinden.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: