5 x prangende vragen (inclusief antwoorden) die je nu als ondernemer kunt hebben
Op 15 oktober schoof IMK-woordvoerder Michiel Hordijk aan in het BNR-radioprogramma ‘Ask me anything’ van Jörgen Raymann. Aanleiding: de nieuwe coronamaatregelen die op 13 oktober werden afgekondigd.
Samen gingen de twee in gesprek over ondernemen in de huidige coronacrisis, en beantwoordde Hordijk de meest prangende vragen die werden ingestuurd door ondernemers. We zetten de vijf interessantste vragen én antwoorden van Hordijk voor je op een rij.
- Als je niet veel eigen vermogen hebt, is het dan wel slim om nu te stoppen? Je kunt immers niet in de ww. Of is er een ander vangnet?
“Er is wel een vangnet, bijvoorbeeld in de vorm van BBZ of de ToZo. Het is heel goed om eerst te berekenen wat nu de mogelijkheden en hoe je nu verder gaat. Hoe zien we de toekomst? Het IMK kan je daarbij helpen. We hebben geen glazen bol, maar we kunnen bijvoorbeeld wel vanuit de competenties bekijken of je in deze situatie met jouw capaciteiten kunt overleven en weer kunt doorpakken, of dat jouw kansen ergens anders liggen en we op een andere manier moeten doorontwikkelen.Dan komen daarmee we op de beantwoording van de vraag hoe je eigen vermogen eruit ziet en wat de schade wordt, want dat moeten we zien te voorkomen. Vervolgens kijken we ook naar welke hulpverlening er is om die schade te voorkomen.” - Anton is ambulant opticien, 65-plusser en voert zijn werkzaamheden veelal uit op de werkvloer van zijn opdrachtgevers. Door de maatregelen is dat niet meer mogelijk. Een online businessmodel is voor hem geen optie – maar de vaste kosten lopen wel gewoon door. Is er geen enkele regeling voor 65-plussers met kleine bedrijven waar Anton gebruik van kan maken?
“Nee, er zijn geen regelingen voor Anton, naast de optie dat hij een lening kan afsluiten – maar of dit verstandig is vraag ik me af. Het gaat erom of deze bedrijfsvoering past bij het huidige klimaat en hoe sta jij hier dan in als het over inkomen gaat. Als je nu geen inkomen hebt, en er is geen regeling, dan ga je daar je financiële plaatje op maken. Primair blijft het er om gaan dat je je inkomen nodig hebt om je eigen vaste lasten te kunnen bekostigen. Daar moeten we dan op doorpakken in plaats van te blijven hangen op het probleem dat er nu is.Dan kom je ook tot de conclusie of je doorgaat of juist moet stoppen met je onderneming. Anderen kunnen heel veel oplossingen voor je bedenken, maar het is ook belangrijk om te kijken naar hoe je er zelf, mentaal, in staat.Daar zijn de ontwikkel-adviestrajecten, uitgegeven door de overheid, ook voor bedoeld: om voor jezelf te bekijken:
– of je je bedrijf kunt doorontwikkelen;
– of het een marktprobleem is waar je zelf nog iets in kunt;
– of je financieel vastloopt en wat dan de mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld omscholing
– of loop je mentaal vast, en kun je daar mee geholpen worden.” - Is het een idee dat de overheid een B.V.-structuur voor ondernemers regelt zodat ze in ieder geval niet privé aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schulden?
“In ieder geval is de vraag goed, daarmee raak je de kern. Want bij de kleine ondernemers gaat het dan over de eenmanszaken en VOF’s – en loop je privé het risico. Of dit verder mogelijk is, ik hoop het. De politiek luistert vast mee. Het zou in ieder geval mooi zijn als we oplossingen vinden voor de schulden die er ontstaan zijn tijdens deze crisis.” - Wat is de scan 155?
“Een aantal jaar geleden, in 2014-2015, gaven gemeenten aan dat ze ondernemers wilden helpen, maar dat die ondernemers niet naar de gemeentelijke loketten kwamen. Toen heeft het IMK samen met alle gemeenten Stichting 155 in het leven geroepen om die ondernemers, die tijdelijk financieel een dip hebben, te kunnen helpen. Dit staat bijvoorbeeld in verbinding met BBZ en uitkering voor ondernemers.Eigenlijk op het moment dat het minder gaat met de economie of nu met deze crisis rondom corona, kunnen ondernemers 155 goed vinden. Sinds 12/13 maart, het begin van de coronacrisis, zijn dit wel duizenden ondernemers per dag, nu zitten we dagelijks op 150.000 mensen die vragen stellen.Die mensen krijgen als ze landen op 155 een vrij korte scan waar verschillende aspecten in worden bevraagd. Dan rolt er een resultaat uit waarmee je kunt zien hoe je er als ondernemer voor staat, en hoe je bedrijf ervoor staat. Heb ik financieel hulp nodig? Ligt het aan de markt waar ik me in begeef, of zijn er andere vragen? Aan de hand daarvan kun je direct worden doorgestuurd naar een loket of een andere dienstverlener die is aangesloten. Als we aan de antwoorden van een ondernemer zien dat er wellicht een ander probleem achter de zorg schuilt, bellen we die ondernemer op.Dat is vaak de reden waarom een ondernemer contact zoekt. Hij of zij heeft een zorg en heeft er zelf nog geen oplossing voor. Die is er vaak nog niet direct concreet, maar we kunnen er met elkaar wel uitkomen. Dat is de functie van de scan.” - Een deel van de ondernemers is er wellicht net een klein beetje bovenop, hadden net weer wat vlees op de botten, dan dit. Hoe dealen deze mensen hier mee?
“Je bouwt weer wat op en hebt misschien net weer wat inkomen, maar je bent de problemen uit de eerste periode nog aan het oplossen. De meeste ondernemers zijn daar bij lange na nog niet overheen. Er komen ook allerlei vragen binnen over de ToZo bijvoorbeeld, hoe het werkt, hoe je daarmee omgaat. Maar het geeft vooral ook een deuk in je vertrouwen. Een ondernemer gaat uit van zijn eigen energie, en die energie begint wel op te raken.”
Luister de gehele uitzending terug via onderstaande player.