Romy: ‘In eerste instantie was ik sceptisch. Gelukkig werd ik positief verrast.’
Romy (45) had het als huisvestingsadviseur zó druk dat ze geen nieuwe klanten aan kon nemen: ‘Toch maakte ik niet genoeg omzet’
Romy Schneider geeft huisvestingsadvies aan scholen en kinderopvangorganisaties. Dat doet ze zo goed, dat ze amper tijd over heeft om over het reilen en zeilen van haar eenmanszaak na te denken. Omdat dat iets is wat ze wel graag zou willen, schakelt ze het IMK in om haar te helpen haar prioriteiten duidelijk(er) te stellen.
“Ik was op een punt aangekomen dat ik héél hard werkte, geen nieuwe klanten kon aannemen, maar ondanks dat niet voldoende omzet draaide. Dat klopt natuurlijk niet, maar in mijn eentje was ik niet bij machte om verandering aan te brengen in mijn werkwijze.”
Aanpakken
Via een nieuwsbrief van ZZP Nederland stuit ze op het coachingstraject van het IMK. “In eerste instantie liet ik het aan me voorbijgaan omdat ik het veel te druk had. Ik zat vol, echt overvol. Maar toen kwam het even later nog een keer langs, precies in een periode waarin ik ook mijn bedrijfsontwikkelingsweken had gepland. De winkel was dus aan de voorkant dicht, mijn klanten wisten dat ik tijdelijk onbereikbaar was, en dus had ik eindelijk tijd om dit aan te pakken.”
Positief verrast
In eerste instantie is Romy sceptisch. “Ik heb wel vaker dit soort trajecten gedaan, en voor je gevoel ben je dan op een gegeven moment wel een beetje uitgecoacht.”
Gelukkig wordt ze positief verrast door haar IMK-coach Konnie Huijers. “Het traject bestond uit drie sessies, waarbij je voor de tussenliggende tijd huiswerk krijgt. Dat is fijn, want op die manier heb je echt een stok achter de deur om iets te doen. Doe je niets met dat huiswerk, dan is de volgende sessie vrij zinloos. Op die manier word je dus gedwongen echt met je eigen bedrijf aan de slag te gaan.”
Belangrijke inzichten
Van Konnie krijgt Romy onder andere de opdracht om haar bedrijf uitgebreid te analyseren. Waar besteedt ze haar uren aan, hoeveel tijd besteedt ze aan welke klant en welke vergoeding staat daar tegenover. “Door de administratie van de afgelopen jaren erbij te halen, ben ik tot belangrijke inzichten gekomen”, vertelt ze.
“Een daarvan was dat mijn financiële grens zichtbaar werd. Je weet wat je maximaal aantal werkuren zijn, je weet wat je vraagt, en dus wat je maximaal kan verdienen. Dat was eigenlijk stap één. Vervolgens ben ik gaan kijken: wat loopt goed, waarmee kan ik beter stoppen en welke dingen zou ik moeten opstarten.”
Iets anders dat Romy sinds de coachingsgesprekken anders doet, is uitvragen aan de voorkant. “Ik roep dus niet meer meteen ‘ja’ tegen een nieuwe klant, om er vervolgens achter te komen dat ik eigenlijk geen tijd heb.”
Nee zeggen
Met dank aan Konnies advies loopt Romy’s zaak nu dus eigenlijk nog beter. Al zijn de goede voornemens in de praktijk niet altijd vol te houden. “Met Konnie had ik afgesproken om even helemaal geen opdrachten aan te nemen zodat ik me tijdelijk kon storten op een nieuw product dat ik wil ontwikkelen. Ik moest dus heel streng ‘nee’ op alles zeggen. Dat lukte aardig, totdat zich een opdracht aandiende waar ik eerder heel veel tijd en acquisitie in had gestoken. Dan kan en wíl je eigenlijk geen nee zeggen. Dus die opdracht heb ik toch aangenomen. Maar, over het algemeen maak ik sinds mijn coachingsgesprekken echt betere afspraken. Zowel met mijn klanten als met mezelf.”
Maak tijd vrij
Romy zou het traject bij IMK andere ondernemers dan ook zeker aanraden. Daarbij heeft ze wel één tip. “Maak tijd vrij tussen de gesprekken die je voert. Doe je dat niet, dan heb je er echt minder aan. Uiteindelijk moet je het namelijk toch zelf doen. Vanuit het IMK reiken ze je handvatten aan, maar lossen het probleem niet voor je op. Genoeg tijd is dus noodzakelijk. En dan zou ik het ontwikkelingstraject zéker aanraden.”
Of Romy nu nog contact heeft met Konnie? “Nee, nu niet. Maar ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst, als ik aan de slag ga met nieuwe dingen, toch tegen bepaalde dingen aanloop waardoor ik graag nog eens met haar zou sparren. Ze heeft al aangegeven dat dat mag. Maar voor nu is het goed zo. Het traject was kort, maar krachtig – en dat was precies wat ik nu nodig had.”
Op dit moment zijn de NLD-trajecten tijdelijk gesloten. Je kunt wel kiezen voor een sparringsgesprek met een sparringspartner van het IMK. Gun jij jezelf een sparringpartner? Plan hier een telefonisch informatiegesprek in.
Meer weten?
Leer hier wat IMK Sparren voor ondernemers doet.