IOAZ, voor ondernemers van 55 jaar of ouder

De IOAZ-regeling – de wet Inkomensvoorziening Oudere en (gedeeltelijk) Arbeidsongeschikte Zelfstandigen – is voor alle ondernemers van 55 jaar of ouder. Lees verder over wat deze regeling voor jou kan betekenen!

Wat is de IOAZ-regeling?

Deze regeling zorgt ervoor dat ondernemers van 55 jaar of ouder – die niet genoeg inkomen uit het bedrijf meer kunnen halen – gedeeltelijk of helemaal kunnen stoppen met het bedrijf. Wanneer je aan de voorwaarden voor het IOAZ voldoet, wordt jouw inkomen aangevuld tot het bijstandsniveau. Hoeveel geld je precies krijgt, is afhankelijk van jouw situatie. Zo speelt jouw leefsituatie, je eigen vermogen en je opgebouwde pensioen mee in het bedrag wat je ontvangt.

Hoe werkt het aanvragen van deze regeling?

Een IOAZ-uitkering moet aangevraagd worden bij de gemeente. Let op! Je moet dit doen vóórdat je stopt met je onderneming. Tussen de aanvraag en het stoppen van de onderneming mag maximaal 1,5 jaar zitten. Na het aanvragen van de uitkering wordt de situatie van jouw bedrijf beoordeeld. Deze beoordeling wordt gedaan door de specialisten van het IMK, daarna adviseren zijn de gemeente over het geven van de uitkering.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen!

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om de IOAZ-uitkering te krijgen. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je bedrijf levert niet genoeg op om van te leven.

 • Op het moment van aanvragen is het bedrijf actief. Je bent wel van plan om binnen 1,5 jaar te stoppen met jouw bedrijf.

 • Je bent Nederlander en je woont in Nederland. Heb je geen Nederlandse nationaliteit? Dan woon je in elk geval legaal in Nederland.

 • Je bent minimaal 55 jaar en je zit nog onder de pensioengerechtigde leeftijd.

 • Jouw bedrijf is in Nederland gevestigd en is ingeschreven bij de KvK en de Belastingdienst.

 • Je hebt minimaal 1.225 uur in jouw eigen bedrijf gewerkt.

 • Je bent eigenaar van de onderneming.

 • Er zijn financiële risico’s voor jou of je bedrijf

 • In de laatste drie jaar is jouw inkomen onder de inkomensgrens geweest. Je verwacht dat dit inkomen niet meer zal stijgen.

 • Heb je een partner? Diegene mag geen inkomen uit het bedrijf halen. Jouw partner mag wel een inkomen uit loondienst of een ander bedrijf halen. Dit heeft geen invloed op jouw recht op de IOAZ-regeling, maar kan wel invloed hebben op het geldbedrag wat je gaat ontvangen.

 • Je bent minimaal 10 jaar onafgebroken ondernemer geweest of je bent minimaal 3 jaar ondernemer en hebt daarvoor minimaal 7 jaar onafgebroken in loondienst gewerkt.

Hoeveel geld kan ik verwachten? 

De IOAZ-regeling vult jouw inkomen maximaal aan tot het bijstandsniveau. Of dit ook écht gebeurt, is afhankelijk van jouw leefsituatie, je eigen vermogen, het opgebouwde pensioen en je gezinsinkomen. Per leefsituatie is er wel een verwachting van de maximale uitkering.

 • Getrouwd, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Dan kan je uitgaan van een aanvulling tot 100% van het minimumloon.
 • Ben je alleenstaand? Houd dan rekening met een aanvulling tot 70% van het minimumloon.
 • Alleenstaanden met meerderjarige medebewoners kunnen rekening houden met een aanvulling tot 50% van het minimumloon.

Ben je op zoek naar een specifiek antwoord?

Kijk eens bij de kennisbank over het IOAZ. Hier worden alle vragen, situaties en onderdelen van het IOAZ heel duidelijk toegelicht. Lees hier verder!

Vragen? Neem contact op met het IMK!

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: