Schijnzelfstandigheid; waar moet je op letten?

Schijnzelfstandigheid. Misschien heb je er weleens iets van gehoord of mee te maken gehad. Toch weten veel ondernemers niet wat schijnzelfstandigheid precies inhoudt. In de afgelopen jaren zijn een aantal regelingen en wetsvoorstellen opgesteld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het is dus goed om te weten wat dit voor jou betekent! Lees snel verder.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Als zzp’er ben je eigen baas. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor jouw bedrijf en dat je zelf beslissingen maakt over je onderneming en je werk. Heb je als zzp’er maar voor één opdrachtgever? Dan ben je eigenlijk geen zzp’er, maar werk je gewoon in loondienst. Je bent dan een schijnzelfstandige.

Werken als schijnzelfstandige mag niet volgens de Belastingdienst én heeft ook nadelen voor jezelf. Wanneer je voor één baas werkt heb je eigenlijk recht op een arbeidsovereenkomst, wat betekent dat je vakantiegeld hoort te krijgen en doorbetaald moet worden bij ziekte. Dat krijg je dus niet als je zzp’er bent!

Loop ik risico om als schijnzelfstandige gezien te worden?

Herken je jezelf in het werken voor één opdrachtgever? Dan is het zeker verstandig om na te gaan of je als schijnzelfstandige wordt gezien. Je kunt hier een aantal dingen voor doen:

  • Ga na of jouw opdracht een samenwerkingsverband is of meer lijkt op een verkapte arbeidsrelatie. Werk je alleen voor deze opdrachtgever? Bestaat er een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever? Dit speelt mee in jouw risico om schijnzelfstandige te zijn.

  • Maak gebruik van modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Hiermee leg je vast dat je de opdracht als zzp’er aanneemt.

  • Doe de ondernemerscheck op Belastingdienst.nl. Dit is volledig anoniem en je weet precies of je je zorgen moet maken over jouw ondernemersstatus.

Schijnzelfstandigheid? Geen risico meer met MKB Vangnet!

Wil je helemaal geen risico meer lopen om als schijnzelfstandige gezien te worden? Bekijk dan eens de mogelijkheden van MKB Vangnet! Door gebruik te maken van MKB Vangnet treed je in dienst van je eigen BV, terwijl je wel alle zeggenschap blijft houden en zelfstandig ondernemer blijft!

Door deze constructie loop je geen risico meer om als schijnzelfstandige gezien te worden. Daarnaast heb je direct een AOV, waardoor de zorgen over ziekte en arbeidsongeschiktheid een stuk minder worden. Wil je hier meer over weten? Lees meer over MKB Vangnet!

Vragen? Neem contact op met het IMK!

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: