Jacqueline Van der Steen / Executive First

Jacqueline zat door de coronacrisis plots zonder werk: ‘Een flinke klap, maar ik ga er weer voor’

Jacqueline is al jarenlang succesvol zzp’er als de coronacrisis uitbreekt. Waar ze voor die tijd bedrijven helpt op het gebied van interim personal assistants en executive management support, zit ze nu ineens van de een op de andere dag zonder werk.

‘Zelf doen’

Jacquelines huidige opdracht loopt de dag vóór de nieuwe maatregelen af, drie opdrachten die daarna zouden volgen, gaan niet door. Contacten met potentiële nieuwe opdrachtgevers worden eveneens on hold gezet, wat verdere acquisitie meteen lastig maakt.

Ineens zit ze zonder inkomsten, maar meteen om steun vragen wil ze niet. “Ik had nog een buffer, en wilde het zelf regelen. Steun aanvragen wilde ik pas doen als ik echt niet anders kon.” Dat doet ze in april, als blijkt dat de situatie nog veel langer zal gaan duren.

Krediet aanvragen

Via de gemeente, waar Jacqueline is om de ToZo aan te vragen, komt ze in contact met het IMK. Uit de gesprekken die volgen blijkt dat alleen de ToZo-regeling niet voldoende is om Jacquelines vaste lasten én haar thuiswonende puber van te betalen.

Lars van Meer, financieringsspecialist van het IMK, helpt haar vervolgens bij het aanvragen van een zogenaamd corona-krediet, nadat haar eigen bank haar verzoek daartoe heeft afgewezen. Samen met het IMK gaat ze naar een andere bank. Met succes.

Persoonlijke benadering

“Dan staat daar ineens iemand met een mooie pitch te vertellen hoe succesvol je de afgelopen jaren bent geweest en wat je allemaal kan. En ook hoe snel je alles weer op kan pakken. Hij was er zakelijk voor me en liet zien dat het echt nog kon.’’

De persoonlijke benadering van het IMK bevalt haar goed: “Ik vond het heel fijn dat je maar één contactpersoon hebt, en je niet telkens opnieuw je verhaal hoeft te doen. Vooral bij het helpen met krediet aanvragen. Je zit zelf vol in de emotie, dus als iemand je dan bijstaat en met je meedenkt, dan valt er echt een last van je schouders.’’

Lees ook

Hoe zzp’er Martin zijn onderneming redde in coronatijd: ‘Zonder dit traject niet gelukt’

Vertrouwen

Gelukkig krijgt Jacqueline na twee maanden weer een nieuwe opdracht. De steun van haar coach – met wie ze “twee maanden intensief en fijn heeft samengewerkt” – heeft ze niet meer nodig. Het gaat weer goed met haar. Ze kijkt met vertrouwen naar de toekomst.

“De inkomsten zijn er weer, en ik kan weer aan het werk. Daar ben ik zo blij mee. Er moet nog geld afgedragen worden, dat hoort hier ook bij. De steun van een bank is niet zomaar iets. Maar ook daarin ben ik goed begeleid. Ik heb er alle vertrouwen in en heb alles weer op een rijtje. Het was een flinke klap, maar we gaan er weer voor.’’

Tips

Jacquelines tips voor andere ondernemers: “Laat schulden niet te veel oplopen, blijf niet te lang hangen. Omring je met de juiste mensen en zoek ze op. Er zijn instanties die écht met je meedenken en als je het niet redt met de huidige gang van zaken, stellen ze voor om voor een andere aanpak te gaan. Dat is niet altijd leuk om te horen, maar voor mij bleek het achteraf echt nodig te zijn geweest.”

Wil je meer weten over jouw opties voor een (overbruggings)financiering? Neem dan contact op met Lars van Meer

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: