Coach Joke over coachingstraject IMK: ‘Belangrijk dat iemand je niet naar de mond praat’

Joke Jesse (57) is paarden- en autismecoach en oprichter van haar eigen praktijk Jessebon Coaching. “Een paard kan ervoor zorgen dat dingen makkelijker bespreekbaar worden.”

Naast het starten van haar eigen bedrijf, heeft Joke een vaste baan in de handel, waar ze een binnendienstfunctie bekleedt. Hoewel ze tevreden is met haar werk, merkt ze dat haar drang om mensen te ondersteunen steeds groter wordt.

Mensen helpen

“Ik heb van heel dichtbij ervaren hoe de rol en de interactie met kinderen met autisme, maar ook die van de overige gezinsleden, bepalend is voor de harmonie en de voortgang binnen een gezin”, aldus Joke. “Vanuit die problematiek in mijn nabije omgeving, besloot ik dat ik het leven van al die mensen graag wat makkelijker wilde maken.”

Met dat doel voor ogen volgt ze verschillende opleidingen en haalt ze eerst een paardencoaching-certificering en even later ook een autisme-certificering. “Mijn liefde voor paarden zit er al van jongs af aan in. Als tienermeisje verzorgde ik pony’s en reed ik paard. Ik merkte toen al dat als ik bepaalde dingen voelde, mijn paard dat merkte, waardoor ik me altijd enorm gesteund voelde.”

Lees ook het verhaal van Fatima die samen met haar coach aan de slag gaat om in kaart te brengen waar ze in de toekomst naartoe wil en wat ze nodig heeft om daar te komen.

Paardencoaching

Sinds vorig jaar heeft ze – naast haar werk in loondienst – haar eigen bedrijf, waarbij ze zich richt op ouders van kinderen met een rugzakje en (jong)volwassenen met een beperking binnen het Autisme Spectrum. Om haar cliënten te helpen, biedt ze op diverse manieren coaching aan, zowel wandelend, online als ook op haar landelijke thuislocatie, aanvullend met inzet van het paard.

“Een voorbeeld van hoe een paard kan helpen, is dat als jij pijn hebt, het paard met zijn hoofd naar de plek kan gaan waar jij die pijn voelt. Die pijn wordt dan herkend en erkend, waardoor je het niet per se meer hardop hoeft te zeggen. Door die ontspanning komt er ruimte voor iets anders. Ook wandelcoaching heeft een ontspannend en helend effect op mensen. Door dat buiten zijn – ik heb een buitenpraktijk in Overijssel – nemen mensen vaak makkelijker de tijd voor zichzelf.”

Nieuwsgierig

Kort nadat Joke Jessebon Coaching heeft opgericht, hoort ze in een intervisiegroep van het Nederland Leert Door-traject. “Omdat ik natuurlijk zelf ook coach, was ik heel benieuwd naar andere coaches. Bovendien leek het me heel handig: iemand die me wat extra verdieping kon geven.”

Joke schrijft zich in en wordt gekoppeld aan haar coach Konnie Huijers. “Wat ik vooral fijn vond, is dat je met iemand persoonlijk in gesprek bent over het zakelijke stuk van je onderneming. Normaal doe je het als ZZP-er toch in je eentje. Natuurlijk, je kunt wel webinars volgen en checklists downloaden van internet, maar ook dat doe je uiteindelijk alleen.”

Duwtje in de rug

Konnie helpt Joke tijdens de drie sessies met praktische zaken zoals het opstellen van een roadmap en de algemene voorwaarden van haar bedrijf, maar ook bij het op een rijtje zetten van haar gedachten. Joke: “Wat wil je? Wie is je doelgroep? Wat past bij wie ik ben? Wat voeg ik zelf toe als mens?”

Lees ook het verhaal van Cindy die de hulp van het IMK inschakelde toen door corona de omzet kelderde.

Ze besluit: “Het was fijn om Konnies expertise te mogen gebruiken. Of het een beetje hout sneed wat ik aan het doen was. Het voelde als een prettig duwtje in de rug. Verder was het goed om te horen dat je vooral naar jezelf moet kijken, naar je eigen talenten, en niet naar hoe anderen het doen. Dat weet je eigenlijk wel, maar het is altijd goed om daar nog eens op gewezen te worden door een onpartijdig iemand. Door iemand met een frisse blik, en vooral: door iemand die je niet naar de mond praat en onbevooroordeeld naar je kijkt.”

Op dit moment is het tijdelijk niet meer mogelijk om een NLD-traject aan te vragen. Maar wil je advies over de levensvatbaarheid van je eigen onderneming of denk je erover om je bedrijf anders in te richten als de economie weer opengaat?

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: