Fatima: ‘Je kunt aangeven wat jouw vraagstuk is, en daar wordt dan vervolgens een coach bij gezocht’

Jezelf blijven ontwikkelen als ondernemer? ‘Echt Talent’-oprichtster’ Fatima El Hasnaoui heeft dé tip voor je

Ben je niet meer gelukkig op je werk? Moet je re-integreren, maar heb je het gevoel dat je op een rotonde staat en niet weet welke afslag te nemen? Fatima El Hasnaoui (40) is de persoon bij wie je in dat geval op de deur wilt kloppen.

In 2016 richt Fatima Echt Talent op – een bedrijf dat uitzoekt waar je sterk in bent, waar je energie van krijgt en wat je energie kóst. Omdat Fatima constant met de ontwikkeling van mensen bezig is, vindt ze dat ze ook zichzelf moet blijven ontwikkelen. En dus schrijft ze zich in voor het Nederland Leert Door-traject van het IMK. Tijdens de drie coachingsgesprekken waar dit traject uit bestaat, doet Fatima interessante nieuwe inzichten op. “Ik trof het echt met mijn coach.”

Steeds hetzelfde beoordeeld

Voordat Fatima de wereld van het ondernemen induikt, werkt ze als medewerker bij grote organisaties. “Ik richtte Echt Talent op omdat ik destijds vastliep op het feit dat ik op mijn werk steeds op hetzelfde werd beoordeeld als mijn collega’s, terwijl toch echt iedereen anders is. Je zou die beoordeling dus een stuk persoonlijker moeten maken. Nadat ik tot twee keer toe door een burn-out werd overvallen, besloot ik de stekker eruit te trekken en op zoek te gaan naar iets anders.”

Ze vervolgt: “Tijdens die zoektocht kwam ik ‘de KernTalenten’ tegen, een methode uit België van Danielle Krekels. Kort gezegd houdt dit in dat iedereen goed is zoals-ie is. Je bent geboren met bepaalde kwaliteiten waar je je sterk in kunt ontwikkelen. Die kerntalenten zeggen iets over je aard (wie je bent), je potentie (het zullen kunnen van iets mits opleiding en oefening) en je intrinsieke motivatie (hoe graag wil je iets bereiken).”

Nederland Leert Door

Fatima kan zich erg goed vinden in de methode, volgt de opleiding en richt vervolgens haar eigen coaching- en trainingsbedrijf op. “Ik had van mijn passie mijn werk gemaakt, maar ondernemen bestaat natuurlijk uit meer dan – in mijn geval – mensen in hun kracht zetten. Je moet ook bezig zijn met het commerciële aspect van je onderneming, met duurzaamheid en je toekomst. Ik zeg altijd: als je mensen in hun ontwikkeling helpt, moet je zelf óók continu aan je eigen ontwikkeling werken. Vandaar dat ik me inschreef voor het Nederland Leert Door-traject.”

Bij het IMK wordt ze na een korte intake aan haar coach gekoppeld, Konnie Huijers. Fatima: “Wat ik heel goed vind aan het IMK, is dat je kunt aangeven waarin je je wilt ontwikkelen, wat jouw vraagstuk is, en dat ze daar dan vervolgens een coach bij zoeken. Niet iedereen krijgt dus één en dezelfde coach toegewezen. Dat past heel erg bij mijn eigen werkmethode.”

Lees ook het verhaal van kunstenaar Eus die door coachingsgesprekken van het IMK veel bewuster is gaan nadenken over potentiële opdrachten. Hierdoor is zijn focus enorm verbeterd.

Interessante les

Samen met Konnie gaat Fatima aan de slag om in kaart te brengen waar ze in de toekomst naartoe wil en wat ze nodig heeft om daar te komen. “Een hele leerzame vraag die Konnie me stelde, was of ik me zorgen maakte over de hoeveelheid klanten. Dat deed ik op zich niet. Ik had mijn vaste opdrachtgevers – die klanten kwamen wel. Vervolgens vroeg ze me of het ook de klanten zijn die ik daadwerkelijk wil blijven bedienen, of dat ze slechts voor geld in het laatje zorgden. Dat vond ik een hele interessante vraag. Door Konnie kijk ik nu veel concreter naar wat ik in de toekomst wil, en wie ik wil bedienen. Van welke klanten krijg ik energie, en van welke klanten krijg ik héél veel energie?”

Tip voor ondernemers

Fatima raadt andere ondernemers dan ook zeker aan naar het IMK te stappen, niet alleen als je in nood verkeert – maar ook als je wilt groeien en ontwikkelen. “Ja echt, doe het. Het zijn maar drie gesprekken. En daarin steek je zoveel op. In eerste instantie dacht ik nog: wat kun je nou bespreken in drie gesprekken, maar op de manier waarop ze dat bij het IMK doen, is dat heel veel. Hun aanpak is super doelgericht, de koe wordt gelijk bij de horens gevat. Niet eerst dit, en niet eerst dat: ze hebben hun doel duidelijk voor ogen. Het enige wat jij hoeft te doen is duidelijk aangeven welke richting je op wilt en wat jou vraagstukken zijn.”

Lees ook het verhaal van zangzoach Toiny die op het punt stond om zich te laten omscholen, totdat ze een coachingstraject volgt bij het IMK.

Samenwerken

Fatima is zelfs zo enthousiast over het traject dat ze heeft gevolgd, dat ze in de toekomst graag met het IMK zou samenwerken.“Eerlijk is eerlijk, voordat ik dit traject deed, kende ik het IMK eigenlijk niet. Maar al snel had ik door: die begrijpen het. Het doel- en resultaatgerichte past perfect bij mijn organisatie. Het zou daarom hartstikke leuk zijn als onze paden in de toekomst zouden kruisen.”

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: