Verschillen tussen winkelgebieden worden groter

De meeste winkelgebieden worden nog steeds geconfronteerd met een teruglopende omzet. Dit komt vooral doordat steeds meer mensen ook hun dagelijkse boodschappen online doen. Dat is één van de conclusies uit het Randstad Koopstromenonderzoek 2018. Het onderzoek biedt inzicht in het winkelgedrag in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en de gemeenten Almere en Lelystad.

De groei van het online aandeel zet onverminderd voort. Dit geldt vooral voor de dagelijkse boodschappen waarvan tussen 2016 en 2018 het online aandeel verdubbelde van 1,5% naar 3,1%. In de niet-dagelijkse sector (zoals kleding en elektronica) groeide het webwinkelen van 20,6% naar 24,2%.

Door de economische groei zijn inwoners meer gaan besteden en neemt het winkelaanbod in de grote centrumgebieden nog steeds toe. Daar staat tegenover dat een steeds grotere groep middelgrote winkelcentra minder bezocht worden. Opvallend is dat de kleinere en perifere aankooplocaties hun omzet ten opzichte van 2016 zien toenemen.

Het Koopstromenonderzoek 2018 is een vervolg op het onderzoek uit 2016 en vooral bedoeld om de trends in de detailhandelswereld te volgen. Aan het onderzoek hebben 85.000 huishoudens meegewerkt. De uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden op www.kso2018.nl.

Bron: Provincie Noord-Holland

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: