17 november 2022 – IMK Vandaag
Thema: “ Geldzorgen als ondernemer? Zoek hulp bij de gemeente!”
Hierbij de hoofdpunten uit deze webinar van 17 november en de aanvullende informatie van de VNG:
In gemeentes is het nog relatief rustig en tegelijk wordt een “boeggolf” van ondernemers met problemen verwacht. De aantallen hulpvragen bij 155 zijn al aan het stijgen.
Gemeentes bieden nu al verschillende vormen van ondersteuning zoals: financiële steun, advies, coaching, energie advies en noodfondsen. Zeker in de huidige boost van kosten voor de ondernemers is dat nodig.
Manon Berger (IMK ondernemersadviseur) vertelde dat ze nu vooral ziet hoe sterk ondernemers emotioneel geraakt worden, ze hebben weinig energie om door te zetten. Bovendien veel “duik- en vluchtgedrag” en dus een soort van ontkenning terwijl in actie komen het enige juiste is. De ondernemers hebben nu juist hulp nodig: financieel én emotioneel (Een luisterend oor, klankbord ed).
Laagdrempelige “entree” naar de gemeente maakt dat makkelijker. Inloopspreekuren, “keukentafel gesprekken” ed. Het helpt.
Vanuit gemeentes was er een sterke vraag voor een landelijk campagne om ondernemers de weg te wijzen naar gemeentes. Die is er nu door VNO-NCW/MKB Nederland.
Jenny Wildenbos (VNG implementatie manager verbinden schuldendomein) heeft een toelichting gegeven op de samenwerking VNG en VNO-NCW rondom deze campagne. En natuurlijk uitleg over de campagne zelf.
In de informatie onderaan staan links naar de actiepagina’s voor gemeentes en de campagne voor ondernemers. Daarin o.a. een filmpje van ROZ (Hengelo e.o) voor de ondernemers.
Jenny zoekt per gemeente een contactpersoon over de schuldenproblematiek. Via dit formulier van VNG kan je je opgeven.
Hieronder de aanvullende informatie van VNG en VNO NCW:
Ondersteuning van VNG rond het thema Ondernemers en financiële zorgen
De VNG onderschrijft de boodschap van de campagne van VNO-NCW en MKB-Nederland van harte. Gemeenten hebben een regierol bij het voorkomen en aanpakken van schulden bij ondernemers (als natuurlijke personen). Via het project Ondernemers en Financiële Zorgen (onderdeel van het programma Verbinden Schuldendomein) ondersteunt de VNG gemeenten bij hun dienstverlening om ondernemers tijdig te bereiken en passend te ondersteunen. Op onze Projectpagina Ondernemers en financiële zorgen vindt u o.a. praktische ondersteuningsproducten, ervaringen van andere gemeenten en relevante nieuwsartikelen. Op de overkoepelende VNG-pagina armoede en schulden vindt u ook onze ondersteuning rondom de wetten in het schuldendomein, de agenda voor bespreekuren, nieuwsbrieven, nieuwsartikelen etc.
Heeft u vragen over de ondersteuning van gemeenten aan ondernemers met financiële zorgen? Wilt u best practices met ons delen of fungeren als ‘meedenkgemeente’? Neem dan contact met ons op via schulden@vng.nl of (070) 373 82 32. Wilt u zich aanmelden als eerste aanspreekpunt voor VNG op het thema ‘Ondernemers financiële zorgen’ namens uw gemeente of samenwerkingsverband? Aanmelden kan via dit formulier.
Aanvullende informatie van VNO-NCW/MKB Nederland:
Voor ondernemers is de gemeente de toegangspoort naar relevante hulp, een luisterend oor en handvatten om de juiste vervolgstappen te zetten. Zodat (MKB-)ondernemers met perspectief uit hun (bijna) schuldensituatie komen. We bieden een 7-stappenplan om met de gemeente naar een oplossing te komen. Het compacte stappenplan kan men op de pagina downloaden. Daar staat ook een uitgebreidere versie. Ondernemers zien praktijkvoorbeelden van Zwolle en ze krijgen antwoorden op veelgestelde vragen en misvattingen.
De informatiepagina: Hulp van de gemeente
En communicatie middelen via: deze link
Bijlage uit IMK Vandaag nr. 9: Voorbeeld van de subsidie regeling van gemeente Helmond.