Vier op de tien freelance (foto)journalisten kan niet rondkomen

Freelance (foto)journalisten verdienden met hun werk voor de regionale titels of huis-aan-huisbladen van de twee grootste mediaorganisaties in 2018 minder dan het wettelijk minimumloon. Freelance (foto)journalisten bij landelijke dagbladen verdienen meer, maar ook hier zijn de uurtarieven te laag. Opdrachtgevers buiten de journalistiek betalen beter. Dit blijkt uit de ‘Monitor Freelancers en Media 2018’.

Per opdracht krijgt de freelance (foto)journalist nu ruim tien procent minder dan vier jaar geleden, per foto zelfs 20 procent minder. Bij De Persgroep en het Mediahuis – de grootste opdrachtgevers en samen goed voor 85 procent van de Nederlandse dagbladen – daalden vorig jaar de freelance tarieven. De kloof tussen het gemiddelde jaarinkomen van journalisten in vast dienstverband (gemiddeld 60.000 euro per jaar) en freelance (foto)journalisten (24.300 euro) neemt toe.

Uurtarief stijgt, opdrachttarief daalt

Een deel van de mediafreelancers profiteert enigszins van de economische groei. Er werden meer gewerkte uren betaald en het jaarinkomen nam iets toe van € 23.400 in 2017 tot € 24.300 in 2018. De gemiddelde uurtarieven stegen licht van ruim € 58 in 2017 tot ruim € 62 in 2018. Ook is het tarief per foto gestegen tot iets meer dan € 64 per foto. Tot zover het goede nieuws, want per opdracht werd er in 2018 juist minder betaald: € 522, tegenover € 529 in 2017. En dat terwijl de meeste freelancers nog altijd per opdracht worden betaald (70%) tegenover 55 procent per uur. Ook daalden de tarieven per pagina (-10%) en het online gebruik van werk (-11%).

Vier op de tien kan niet rondkomen

Net als vorig jaar zegt vier op de tien freelance (foto)journalisten amper tot niet rond te kunnen komen van hun werk. Vier op de tien freelancers is aangewezen op het inkomen van de partner. Voor een gezonde uitvoering van het (foto)journalistieke beroep zijn investeringen, opleiding en verzekeringen nodig zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. De onderzoekers concluderen dat met de huidige tarieven, met name in de regio, het voor een groot deel van de freelancers onmogelijk is om een gezonde praktijk op te zetten.

Bron: Monitor Freelancers en Media 2018

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: