IMK-Index: Meer ondernemers en zzp’ers in geldnood

Forse toename van bijstandsaanvragen door zelfstandigen

Na een verbetering van de financiële situatie voor zelfstandige ondernemers in de afgelopen jaren, steeg het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandigen gedurende het vierde kwartaal van 2018.

Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal faillissementen.

Gedreven door consumentenbestedingen

“In het derde kwartaal zagen we de eerste voorzichtige signalen van een negatieve ontwikkeling”, vertelt Han Dieperink, algemeen directeur bij het IMK, “en dat beeld is helaas bevestigd in het afgelopen kwartaal en ook in januari zette dat door. Deze ontwikkeling lijkt vooral gedreven te worden door lagere consumentenbestedingen. Het aantal bijstandsaanvragen nam toe in de detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening, terwijl het in sectoren als de bouw juist beter gaat”.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: