MKB Instituut stapt in markt voor bedrijfsovername

Alternatief voor corporate finance in het MKB

De afgelopen jaren is de markt voor fusies en overnames, ook in het Nederlandse MKB, sterk gegroeid. De ontwikkeling op de bedrijvenmarkt voltrok zich daarmee parallel aan die op de woningmarkt, met bedrijfsmakelaars en adviseurs, waarbij niet altijd het belang van de ondernemer voorop staat. Voor IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) reden om een eigen adviestak voor bedrijfsverkopen en -overnames op te richten.

“De wereld van corporate finance in het MKB is toe aan verandering,” stelt Han Dieperink, algemeen directeur van het IMK, “Er zijn teveel adviseurs die vooral geïnteresseerd zijn in de deal, het korte-termijn belang. In onze visie is een bedrijfsovername in het MKB voor zowel de onderneming als de ondernemer een proces, dat tijd en aandacht vraagt, en geen transactie”.

Om de ambitie van IMK kracht bij te zetten, werden de afgelopen maanden enkele ervaren specialisten op het gebied van bedrijfsovernames en financial planning aangetrokken die hun sporen ruimschoots in de markt verdiend hebben. ‘We helpen ondernemers met persoonlijke financiële planning door de ware beweegredenen van alle betrokkenen boven tafel te krijgen,’ vult Roelof Meijer, een van de nieuwe partners, aan: ‘Als een ondernemer zijn bedrijf verkoopt, is dat veelal ook zijn pensioenvoorziening. Die moet voldoende zijn om écht met pensioen te gaan. Hoe eerder je met dit proces start, des te beter. Door niet alleen naar de bedrijfsmatige aspecten te kijken, maar ook naar de persoonlijke, help je de ondernemer echt.’

De verkoopbereidheid van ondernemers blijkt bovendien anticyclisch te zijn. Nu de groei van de economie lijkt te stagneren door onzekerheden als de Brexit, verwacht IMK dat er de komende maanden meer ondernemers overwegen om hun bedrijf te verkopen. ‘Een betrouwbare adviseur is met name in spannende tijden cruciaal’, aldus Dieperink.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: