IMK Vandaag – samenvatting 16

Ondersteuning van ondernemers in uw gemeente
In een reeks korte webinars en bijeenkomsten delen externe sprekers, experts van het IMK en ervaringsdeskundigen van gemeenten hun kennis en ervaring, zodat u ondernemers in uw gemeente beter kunt ondersteunen.

IMK Vandaag 21 september 2023

Onderwerp: miljoenennota, update coronaschuld, regeldruk

Gast: Wampie Boerkamp (Programmamanager ondernemen, Gemeente Den Haag), Tibbe Titulaer (service designer ondernemersdienstverlening Gemeente Den Haag) en Hans Biesheuvel (Voorzitter Ondernemend Nederland ONL).

Onder leiding van Michiel Hordijk spraken onze gasten over de impact van de miljoenennota voor ondernemers, de toenemende regeldruk voor ondernemers en was er een update over de invorderingen van de Coronaschulden.

Een paar hoofdpunten:
Ondernemers houden niet van regels, daar hebben ze last van. Ondernemers hebben de neiging iets meteen te willen doen, tja en soms moet je een vergunning aanvragen. Als er duidelijkheid is omtrent de regels en de doorlooptijden dan is dat acceptabel. Ook is van belang om de regels met elkaar te verbinden: Als je in Den Haag een Dieselbus moet vervangen door een electrische bus (regel 1) dan is het nog maar de vraag of je ook een laadpaal mag aanleggen (regel 2). Een plek waar de ondernemer hulp kan vragen is dan een uitkomst (voorbeeld ondernemersportaal in Den Haag).
Luisteren naar ondernemers én naar de ambtenaren (wat kan er wel en niet) is belangrijk; uiteindelijk is het belangrijkste om duidelijk te zijn.

Bij dienstverleners voor ondernemers is ook meer samenwerking. Gemeentes, KvK, Belastingdienst en organisaties zoals IMK Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf werken steeds vaker samen om de dienstverlening op elkaar af te stemmen. En dat is nodig.

Het terugbetalen van de schulden als gevolg van Corona is moeilijker dan verwacht. Sindsdien zijn veel prijzen gestegen, is energie echt duur geworden, arbeidskrachten nog schaarser en duurder en het herstel gaat traag. De terugbetaal capaciteit valt dus fors tegen.

Voor de invorderingen van belastingschulden agv Corona zijn er nu ca. 200.000 ondernemers met een belastingschuld in deze categorie. De meesten zijn bij met betalen en een deel heeft achterstand. 40.000 ondernemers hebben nog niets gedaan. En voor deze laatste groep is het nodig dat ze met de belastingdienst in contact treden. Begin 2024 (en soms ook nu al) wordt de invordering hard uitgevoerd, tot die tijd kan de ondernemer in contact treden met de belastingdienst om mindering of een betalingsregeling te vragen. De belastingdienst zal dan altijd een onderbouwing vragen middels bijvoorbeeld een liquiditeitsbegroting. IMK helpt zeer veel ondernemers met de verzoeken voor de belastingdienst.

En als een ondernemer niet kán terugbetalen is het ook zaak om tijdig in actie te komen en te werken naar een bedrijfsbeëindiging.

Onze gasten zijn het erover eens dat de gemeente niet de rol van de belastingdienst moet overnemen bij de schulden. De belastingdienst kan bepalen of er uitstel mogelijk is, de gemeentes moeten niet deze schulden gaan herfinancieren.
De verwachtingen van de regering met plannen voor de ondernemers de komende periode zijn laag.De regering heeft kaders meegegeven in de miljoenennota en daarop zijn er door de tweede kamer veel wijzigingen aangebracht. De veelheid van partijen maakt het nu moeilijk om besluiten te nemen, er is heel veel afstemming nodig. Het zal nog zeker een jaar duren totdat er een nieuwe regering in het zadel zit én tot actie kan komen.
Voor de verbetering van de economie is daadkracht nodig. Uitvoering door de regering en een Tweede Kamer die ook laat doen wat is afgesproken. En een paar tips voor de nieuwe regering:

  • Zorg voor 1 loket voor ondernemers (digitaal, telefoon en live)
  • Richt de wetten en bijbehorende wetten in; gedacht vanuit de ondernemer
  • Probeer dingen op kleine schaal uit of ze werken. En dan pas groter,
  • Sta niet te lang stil bij alle details van wat en hoe maar ga bouwen en proberen in gemeentes

Een hele praktische aanpak wordt dus voorgesteld.

Voor de volgende IMK Vandaag krijgt u een uitnodiging als u zich inschrijft via de button.

Het IMK geeft diverse webinars komende periode.

Kunt u deze webinar niet aansluiten, maar bent u wel graag op de hoogte van de komende webinars? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: