Barbara volgde een ontwikkeltraject én haar hart: ‘In korte tijd van sluimerende stylist naar succesvol projectcoördinator.’

Barbara Baan is al een tijdje niet meer enthousiast over haar werk als verkoopstylist als ook nog eens de coronacrisis uitbreekt. Hoewel dat misschien klinkt als een ongelukkige combinatie, blijkt dat het niet. Juist omdat Barbara gedwongen wordt een pas op de plaats te maken, komt ze tot nuttige inzichten over welk werk haar wél gelukkig maakt. IMK-coach Patrick van Dielen helpt haar tot die inzichten te komen.

“Als je een eigen bedrijf hebt is het lastig om kritisch en met een helicopterview naar de situatie te kijken”, vertelt Barbara. “Patrick kon dat wel. Hij hield alles kritisch tegen het licht. En dat ook nog eens met humor.”

Door de crisis zit Barbara noodgedwongen (steeds meer) thuis, waar ze zich meer dan ooit realiseert dat ze niet blij is met haar werk. “Ik haalde er geen energie meer uit en had daarnaast ook nog eens geen zicht op een goedlopend bedrijf met genoeg opdrachten en een goede omzet.” Via via komt ze in aanraking met het IMK. Ze schrijft zich in voor het ontwikkel-adviestraject én wordt ingeloot. “Daar was ik meteen superblij mee.”

Werken in teamverband

Vanaf het eerste moment hebben Barbara en haar coach een goede klik. “Door samen na te gaan waar mijn hart nou eigenlijk ligt, kwam ik er steeds meer achter dat ik het werken met mensen in een team heel erg miste. Voordat ik stylist werd, werkte ik in de productie van films. Hoewel dat heel leuk klinkt, was de koek na 20 jaar wel een beetje op. Ik zag het dan ook niet zitten om terug te keren in die wereld. Wel hield ik van het regelgedeelte, het constante ‘aan’ staan en het continu bijschakelen omdat nooit iets volgens het boekje gaat. Met hulp van Patrick kwam ik erachter dat dat mijn kracht is: het feit dat ik een groot aanpassingsvermogen heb.”

Op een bepaald moment bekijken Barbara en Patrick dan ook uitgebreid of het beroep van Virtual Assistant (VA) misschien wat voor haar zou zijn. Maar na vele gesprekken met andere VA’s te hebben gevoerd, voelt Barbara dat dat het toch ook niet is. “Met alle respect, maar ik ben gewoon geen assistent meer. Daarvoor heb ik al te veel ervaring.”

Lees ook: Zo greep Marie-José een kans in de crisis met beide handen aan – en is nu zelf ondernemerscoach

Van stylist naar projectcoördinator

Even voelt het alsof ze weer terug bij af is, maar zo ziet Patrick dat absoluut niet. “Die gaf de moed niet op”, vervolgt Barbara. Stapje voor stapje komen de twee verder in hun zoektocht en uiteindelijk weten ze wat het moet worden: het coördineren van projecten. “Daar werd ik eerder in mijn leven immers ook heel blij van. Lekker veel samenwerken en veel schakelen. Dat dynamische, dat had ik echt gemist.”

Barbara trekt de stekker uit haar bedrijf en wijzigt haar KvK-inschrijving van stylist naar projectcoördinator. “In een half jaar van sluimerende stylist naar succesvol projectcoördinator. Zo kan het gaan.”

Dankbaar

Zonder Patrick, maar ook zonder de coronacrisis, had Barbara niet gestaan waar ze nu staat. Dat weet ze zeker. “Blij is niet het goede woord, maar zonder de crisis was dit allemaal niet op mijn pad gekomen. Ik ben dus enorm dankbaar dat het zo is gelopen. Net als dat ik heel dankbaar ben met de hulp die ik van Patrick heb gekregen. Hij dacht continu met me mee en bleef doorgaan met tips en adviezen. Hij hield me scherp, vaak ook met humor. Niet iedereen houdt daarvan, maar ik juist wel. Hoe dan ook, door Patrick ben ik mezelf blijven onderzoeken. En uiteindelijk dus met succes.”

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: