IMK Vandaag – samenvatting 14

Ondersteuning van ondernemers in uw gemeente
In een reeks korte webinars en bijeenkomsten delen externe sprekers, experts van het IMK en ervaringsdeskundigen van gemeenten hun kennis en ervaring, zodat u ondernemers in uw gemeente beter kunt ondersteunen.

 16 maart 2023 – IMK Vandaag.

Thema: invorderen door de belastingdienst bij ondernemers

Gast:

  • Jack Schilder, coördinator corona invordering en MKB, inning en betalingen bij de Belastingdienst

Poll aan alle deelnemers:

 Hoeveel ondernemers hebben op dit moment een achterstand in het nakomen van hun verplichtingen?

  1. < 20.000 3%
  2. 000 – 80.000 35%
  3. 000 – 200.000 45%
  4. > 200.000 16%

En het antwoord komt hieronder.

Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald op de uitgestelde belastingen tijdens Corona.

Ongeveer 400.000 ondernemers hebben gebruik gemaakt van de Corona regeling voor uitstel. Daarvan hebben 241.000 ondernemers nu nog iets open staan en er zijn er ongeveer 100.000 met achterstand op het terugbetalen (en dat is inclusief de groep die nog niets heeft terugbetaald).

Beleid van de overheid was terughoudend te zijn met “dwang invordering”. Dat is nu aan het veranderen.

  • Er is een groep “uitstellers” die verlamd raakt en niet weet wat ze moeten doen. Die moeten we helpen.
  • Er is ook een groep “uitstellers” die afwachten tot er misschien toch een kwijtschelding komt (die komt er niet). Deze groep gaat meer druk krijgen.

De belastingdienst wil verschil maken tussen mensen die kunnen betalen én mensen die hulp nodig hebben. Ondernemers  die hulp nodig hebben moeten daar wel om vragen. Daar kunnen we ze mee helpen. Zorg dat ondernemers aangeven dat ze hulp nodig hebben. Ondernemers doen dat niet zo snel, toch is het nodig als ze hulp willen.

Op 24 februari is er een brief gestuurd naar alle mensen met openstaande schuld. Die brief heeft eea “losgemaakt”.  In deze brief was geen goed overzicht van wat er openstaat. Dat komt er nu wel aan.

Er zijn mogelijkheden voor uitstel en zelfs verlenging. Daarvoor is het nodig dat de ondernemer gewoon betaald tot nu toe. De belastingdienst wil wel zekerheid hebben dat de ondernemer tzt kan terugbetalen en vraag daarvoor een vorm van levensvatbaarheids onderzoek.

Gemeentes kunnen ondernemers helpen. Dat gaat vaak via lokale contacten met de belastingkantoren. Ook landelijk en met VNG zijn er samenwerkingen.

De overheid heeft de belastingdienst gevraagd om ruimhartig om te gaan met schulden. Het effect hiervan is dat in voorkomende gevallen de andere schuldeisers worden betaald en de belastingdienst niet. Dat is niet de bedoeling want dan schuiven we naar “staatssteun”.

Verschillende vragen zijn gesteld door de deelnemers en beantwoord in de sessie (verwerkt in bovenstaande).

Er is 1 nagekomen vraag:

V: ik heb gelezen dat de belastingdienst tot september afziet van de preferentie klopt dit?

A: Het klopt idd dat er tot sept wordt afgezien van de 200%-eis.

 

De volgende IMK Vandaag is op donderdag 20 april om 13.00 uur.

Het IMK geeft diverse webinars komende periode.

Kunt u deze webinar niet aansluiten, maar bent u wel graag op de hoogte van de komende webinars? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: