WHOA gaat per 01-01-2021 in: stoppen zonder faillissement, dit moet je weten

Als gevolg van de coronacrisis lijkt een faillissement voor veel ondernemers onafwendbaar. Om dat te voorkomen is per 01-01-2021 een nieuwe wet van kracht, de WHOA – bedoeld om ondernemers te helpen verantwoord met hun bedrijf te stoppen, of om er juist mee door te kunnen gaan. IMK-directeur Han Dieperink sprak er al eerder over op BNR Nieuwsradio.

Deze nieuwe wet helpt bedrijven zonder instemming van alle schuldeisers om toch een akkoord te bereiken over een schuldregeling. Op die manier kun je, doordat je je schulden reorganiseert, stoppen met je bedrijf zonder faillissement.

Ook ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken, maar tegelijkertijd beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wél levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan met deze activiteiten en een faillissement voorkomen.

Dit gaat er veranderen

Op dit moment kan een akkoord over het terugbrengen van schulden alleen tot stand komen als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Elke individuele betrokkene heeft daardoor een prikkel om instemming te weigeren om daarmee een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor is het moeilijk en vaak onmogelijk om tot overeenstemming te komen. Dat gaat nu veranderen.

Het is de bedoeling dat de WHOA de mogelijkheden voor een herstructurering van schulden vergroot. Door de rechter een akkoord dat wordt gesteund door de meerderheid te laten bevestigen. Een akkoord over het terugbrengen van de schulden kan dan niet meer worden gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder.

Starten kan nu

Ondernemers kunnen zelf starten met de WHOA en een akkoord in gang zetten. Doe je dit liever samen? Dat kan! Neem dan contact op met het IMK. De experts kunnen je helpen bij de keuze of je moet stoppen of doorgaan met je bedrijf en hoe je de WHOA daarbij kunt inzetten.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: