IMK Vandaag – samenvatting 11

Ondersteuning van ondernemers in uw gemeente
In een reeks korte webinars en bijeenkomsten delen externe sprekers, experts van het IMK en ervaringsdeskundigen van gemeenten hun kennis en ervaring, zodat u ondernemers in uw gemeente beter kunt ondersteunen.

17 november 2022 – IMK Vandaag.

Thema: “ Kunt u de (kerst-) boodschappen nog betalen?”  Over armoede bij ondernemers.

Hierbij de hoofdpunten uit deze webinar van 15 december met als gasten Jacco van den Essenburg (Manager van stichting Burgerinitiatief Nederland) en Maurice Spoorenberg (Ondernemersadviseur IMK).

Maurice Spoorenberg:

Ondernemers met schulden komen minder snel naar de gemeente voor hulp. Tijdens Corona deden ze dat wel omdat iedereen toen problemen had en de schuld niet bij de ondernemer lag. Bovendien was de toegang naar hulp laagdrempelig en uitgebreid in de media. Nu is het anders; de ondernemers komen minder naar de gemeente. Ze vinden het moeilijk en er is ook angst voor gezichtsverlies.

Ook de deelnemers herkennen dit. Bij 88% weet de ondernemer met geldproblemen NIET op tijd hulp te vinden. En dat is niet best want juist nu met belastingterugvorderingen, Tozo en andere terugbetalingen zijn er veel schulden. En daarbij geldt dat “hoe eerder in beeld, hoe beter”.  In een vroeg stadium is de oorzaak vaak nog aan te pakken én zijn de schulden nog te saneren. Als het te lang duurt dan is er niet genoeg verdiencapaciteit om de enorme schulden nog af te lossen.

Er zijn sectoren (kappers, horeca, bijvoorbeeld) die nu volop draaien. Als je in die sector zit en nu niet goed draait is er iets anders aan de hand è Nu aanpakken.

Om schulden bij ondernemers vroeg te ontdekken zijn er manieren voor vroegsignalering. Een voorbeeld is de signalering via stichting 155 waarbij ondernemers laagdrempelig en door een derde partij (niet de gemeente maar stichting 155 via een website) worden gewezen op hulp.

Jacco van den Essenburg:

Jacco werkt aan hulp voor mensen in armoede en met bijzondere aandacht voor kinderen. En dat is nog steeds nodig. Daarbij komt dat ouders niet snel naar een schooldirecteur gaan als er geen geld is voor materialen, kleding of zelfs eten.

Via burgerinitiatief wordt support gegeven. Van voedselpakketten, voedselbonnen (tegoedbon voor eten voor mensen die niet in de buurt wonen) maar ook nood ondersteuning.
ER wordt veel samengewerkt met gemeentes. Nu nog vooral in de provincies Utrecht en Gelderland maar de ambitie is verder te verbreden,

En er is nog veel nodig zegt niet alleen Jacco. Ook de deelnemers geven dat aan: bij 58% van de deelnemers is geen connectie van de gemeente naar de voedselbank of burgerinitiatief.

En de vraag om hulp stijgt. Dit jaar zijn er 45% meer pakketten nodig dan in 2021……

En de verwachting is niet dat dit afneemt.

Wil je vanuit jouw gemeente ook meehelpen de steun voor armen (en kinderen) te verbeteren neem dan contact op met Jacco via info@stbiw.nl

Jacco krijgt een groot compliment voor zijn goede werk van de deelnemers aan dit webinar.

De volgende IMK Vandaag is op donderdag 19 januari 2023 om 13.00. Een uitnodiging volgt.

Fijne feestdagen en een gezond 2023!

Het IMK geeft diverse webinars komende periode.

Kunt u deze webinar niet aansluiten, maar bent u wel graag op de hoogte van de komende webinars? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: