Toiny: ‘Ik had zo weinig werk dat ik al op het punt stond om me te laten omscholen’

Zangcoach Toiny Verhagen (64) bleef ondanks de coronacrisis toch haar passie volgen: ‘Zo weinig werk, ik was bijna gestopt’

Zangworkshops in binnen- en buitenland, dirigent van verschillende koren en zangeres van een steeds bekender wordende band: tot 2020 gaat het ondernemer Toiny Verhagen voor de wind. Totdat het coronavirus opduikt en ze praktisch zonder werk komt te zitten. ‘Ik overwoog mijn passie op te geven en het over een volledig andere boeg te gooien.’

Hulp van buitenaf

“In het begin van de crisis probeerde ik mijn koren nog online te leiden”, vertelt Toiny. “In eerste instantie ging dat nog wel maar uiteindelijk haakten er steeds meer koorleden af. En ik kon ze geen ongelijk geven. Zingen, met vertraging op de lijn – dat gaat je echt tegenstaan. Bovendien: achter je computer zingen, daarvoor ga je niet bij een koor.”

Via via komt ze in aanraking met het gratis coachingstraject van het IMK. Zowel van het traject als van het IMK heeft ze niet eerder gehoord, maar hulp van buitenaf is precies wat ze op dat moment nodig heeft. “Ik had zo weinig werk, eigenlijk géén werk, dat ik al op het punt stond om me te laten omscholen. Ik overwoog zelfs om vervroegd met pensioen te gaan. Gelukkig heeft mijn coach Ton van der Weegen van het IMK ervoor gezorgd dat ik dat niet heb gedaan.”

Sterker uit de strijd

Tijdens de coachingsgesprekken, merkt Toiny dat ze uiteindelijk toch niets liever wil dan haar passie voor het leiden van koren en zangworkshops voort te zetten. “Mijn coach overtuigde me dan ook dat ik moest blijven doen waar ik goed in ben. En waar ik blij van word”, vervolgt ze. “Dat dat nu even niet kon, betekende niet dat het in de toekomst niet meer zou kunnen.

Meteen in het eerste gesprek werd het duidelijk dat ik meer aan uitbreiding van mijn klantenkring en opdrachtgevers kon doen zodat ik – als de crisis eenmaal voorbij zou zijn – sterker uit de strijd zou komen.”

En dat komt ze. In de periode dat haar werkzaamheden verplicht stil liggen, begeleidt Toiny’s coach haar met het goed invullen van haar tijd, wat voornamelijk inhoudt dat ze haar PR grondig aanpakt. “Ik hikte denk ik al zo’n tien jaar op tegen het maken van een website. Al die tijd was ik online niet vindbaar. Dat moest anders, maar het maken van een site bungelde – onterecht – altijd onderaan mijn to do-lijst.”

Positieve reacties

Onder begeleiding en constante aanmoediging van haar coach is daar dit jaar dan eindelijk de langverwachte site. Toiny: “Ik merkte meteen dat het mijn werkzaamheden enorm ten goede kwam. Ik kreeg en krijg er zoveel positieve reacties op en heb daardoor zelf ook weer echt het gevoel van: ‘Mijn werk doet ertoe, ik tel nog steeds mee’.”

Het geluk wil dat precies op het moment dat Toiny’s website af is, ze ook weer aan het werk mag. “Ik heb er toen meteen een nieuwsbrief uitgestuurd waarin onder andere stond voor welke workshops mensen zich konden inschrijven. Voorheen bleef het daar dan bij, maar nu kon ik mijn hele klantenbestand doorverwijzen naar mijn nieuwe website. Door de video’s die daarop staan, werden mensen weer enthousiast. Veel waren het een beetje kwijt, dat gevoel van: zingen is leuk. Uiteindelijk waren meerdere mensen letterlijk tot tranen toe geroerd. Er waren er zoveel die het zingen hadden gemist. De workshops, die door de nieuwe (lossere) coronamaatregelen ineens ruimte bood aan meerdere deelnemers stroomden zo op korte termijn alsnog heel snel vol.”

Het plaatje weer helder

Toiny is heel duidelijk: zonder de gesprekken met haar coach van het IMK had het allemaal heel anders kunnen lopen. “Ik wist het destijds echt even niet meer. Mijn coach heeft geholpen het plaatje weer helder te krijgen. Zijn advies om vooral te blijven doen waar je goed in bent gaf me weer moed om mijn passie niet op te geven”

Ze vervolgt: “Hij stelde altijd de juiste vragen en wist de kern goed te vatten. Door zijn enorm aanstekelijke enthousiasme werd ik bovendien zelf ook weer enthousiast.”

Positief

Inmiddels gaat het Toiny weer voor de wind. “Het is natuurlijk nog even afwachten wat het coronavirus in de winter doet, maar vooralsnog gaat het goed. Met de band worden we weer geboekt, ik kan weer met volle groepen zingen en er is gelukkig ook weer geld verdiend. Laten we hopen dat we nooit meer terugkeren naar die cocon veroorzaakt door de corona-impasse, maar – met een kleine slag om de arm – zie ik de toekomst weer positief tegemoet.”

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: