Tienduizenden door corona gedupeerde ondernemers in ontkenningsfase over naderende belastinginning

Persbericht, dinsdag 11 april 2023

Er zijn momenteel nog circa 64.000 Nederlandse ondernemers die vanaf 1 oktober 2022 moesten beginnen met het inlossen van hun belastingschuld opgebouwd in corona-tijd en die nu nog steeds niets hebben terugbetaald. “We zien massaal ontkenningsgedrag”, aldus directeur Michiel Hordijk van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf IMK.

Vanaf vandaag verspreidt de Belastingdienst een brief aan deze laatste niet-betalers met een oproep te gaan starten met inlossen. Op 23 februari werd deze groep, die gebruik maakt van de ‘betalingsregeling bijzonder uitstel’, ook al aangeschreven door de Belastingdienst. Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf IMK, opgericht door de overheid in 1954 om kleine ondernemers te helpen met groei, schat dat circa tachtig procent van de ondernemers die nu nog helemaal niets betaalden, in de kern niet levensvatbaar is.

Respijt

De corona-pandemie heeft niet-levensvatbare ondernemingen deels overeind gehouden. Op verzoek hoefde er tijdens de pandemie geen belasting te worden betaald. Ondernemers kregen vanaf 1 oktober, het moment waarop moest worden gestart met betalen, de mogelijkheid extra uitstel aan te vragen, door verlenging van de looptijd of een betaalpauze van maximaal 6 maanden. “De periode van respijt voor deze groep is nu bijna voorbij. Het wordt binnen nu en enkele maanden bijltjesdag voor tienduizenden van deze voornamelijk kleine ondernemers”, aldus Hordijk. Bij ruim de helft van de betreffende ondernemers gaat het om schulden tot circa € 10.000, bij de rest is het een hoger bedrag.

Laatste groep

In corona-tijd hoefden 400.000 ondernemers die daarom verzochten geen belasting te betalen. Vanaf 1 oktober jongstleden moest echter gestart worden met het aflossen van de opgelopen belastingschuld. Opnieuw was uitstel mogelijk, nu in de vorm van de ‘betalingsregeling bijzonder uitstel’. Er maakten 266.000 ondernemers gebruik van. Twee weken geleden hadden 66.000 ondernemers uit die groep van 266.000 nog niets afbetaald. Inmiddels is dat aantal gezakt naar 64.000. Het IMK, dat in opdracht van circa de helft van de Nederlandse gemeenten advieswerk verricht aan noodlijdende ondernemers, ziet massaal ontkenningsgedrag bij die laatste groep.

Deurmat

“Velen verstenen als ze iets op de deurmat horen vallen, of als ze de postbode alleen al zien”, vertelt Hordijk. “Brieven gaan soms ongeopend in een la. We zien klachten die lijken op PTSS – vooral bij ondernemers met schulden die al voor corona in zwaar weer zaten en het door alle steun tot nu hebben weten uit te houden.” Het IMK verwacht de komende maanden een sterke stijging van het aantal bedrijfsbeëindigingen, afkomstig van mensen in deze groep. Het merendeel van hen zal waarschijnlijk aankloppen bij de eigen gemeente en belandt in het slechtste geval in de bijstand. “De fiscus heeft de afgelopen maanden en jaren volop meegedacht. Uiteindelijk blijft een kern over die eenvoudigweg niet levensvatbaar is en die vroeg of laat omvalt”, aldus Hordijk. “Dat moment lijkt nu gekomen.”

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: