IMK Vandaag – samenvatting 15

Ondersteuning van ondernemers in uw gemeente
In een reeks korte webinars en bijeenkomsten delen externe sprekers, experts van het IMK en ervaringsdeskundigen van gemeenten hun kennis en ervaring, zodat u ondernemers in uw gemeente beter kunt ondersteunen.

IMK Vandaag 25 mei 2023

Onderwerp: mentale gesteldheid en welzijn van de ondernemer

Gast: Lex van Teeffelen (LvT), Lector Financieel economische innovatie van de Hogeschool van Utrecht (HvU)

LvT heeft met HvU een kleinbedrijf index ontwikkeld. Die richt zich ook op de echt kleine bedrijven met minder dan 5 medewerkers (itt CBS die daarboven zit). Een panel met 5500 ondernemers geeft de input en dat is representatief voor Nederland.

Een paar bevindingen:

Een vijfde van de ondernemingen komt niet echt op gang na Corona of gaat stoppen.

Bijna eenderde van de ondernemers leeft rond de armoede grens. De cultureel ondernemers zijn voor 2/3 in deze groep.

Het stress niveau bij ondernemers is hoog, 16% heeft redelijk zware burn-out klachten. En bij burn-out is hety lastig dat je die vaak zelf niet onderkent en ook dat hulp vaak (nog) niet werkt. Daar zitten dus serieuze risico’s voor ondernemers en hun ondernemingen.

Ongeveer 70% van de ondernemers heeft een zeer lage financiële weerstand en kan geen tegenvallers opvangen.

De belastingdienst is de belangrijkste schuldeiser bij de kleine bedrijven.

Conclusie hiermee is dat teveel ondernemers slechts marginaal ondernemen. En die ondernemers kunnen beter een baan zoeken!

Het Burn-out risico bij ondernemers is groot: als het slecht gaat gaat de ondernemer harder werken. En als het goed gaat vaak ook omdat het juist goed gaat.

Burn-out bij ondernemers betekent dat minder goede besluiten worden genomen. Door de mogelijk opvolgende ziekte is daarna de continuïteit in gevaar. En druk zetten helpt dan eigenlijk niet. Het bespreken wat er aan de hand is met eerlijke suggesties (“zo te zien zit je erdoorheen” “zullen we samen alles eens op een rijtje zetten”) kan wel een opening bieden.

De rol van de gemeente is vooral op het vlak van het voorkomen van schulden. 80% van de ondernemingen zijn ook een natuurlijk persoon en daarmee ligt er een zorgtaak voor de gemeente. Een burn-out kan de gemeente niet voorkomen, wel kan voorkomen worden dat schulden erger worden.

  • Bellen naar de ondernemer
  • Vraag hoe het gaat

Bij gemeente Utrecht is dit effectief gedaan als onderdeel van het programma “ondernemer centraal”, waarbij ook aanvullende support kan worden geboden.

Bijgesloten is de Kleinbedrijf index van Q2 2022. De volgende komt medio juni

Meer weten? Laat het ons weten. Bijvoorbeeld door een bericht via info@imk.nl

Het IMK geeft diverse webinars komende periode.

Kunt u deze webinar niet aansluiten, maar bent u wel graag op de hoogte van de komende webinars? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: