Meer ondernemerschap in groeiende Nederlandse economie

Ondernemerschap doet het goed in de groeiende Nederlandse economie. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Het aandeel van mensen dat zich bezighoudt met ondernemerschapsactiviteiten is sterk gestegen in 2018.

In 2018 was ruim 12% van de beroepsbevolking actief betrokken bij het opstarten van een onderneming of het voeren van een onderneming jonger dan 3,5 jaar. Dit was aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast is ook het aantal mensen met een onderneming die langer dan 3,5 jaar bestaat toegenomen. Nederland scoort beter op deze ondernemerschapsindicatoren dan het gemiddelde in de EU.

Minder mensen zijn met een onderneming gestopt

In 2018 zijn minder mensen gestopt met een onderneming dan in het voorgaande jaar. 2,5% van de Nederlandse beroepsbevolking is in 2018 met een onderneming gestopt, tegen 3,1% in 2017. Degenen die zijn gestopt deden dat meestal om positieve redenen, omdat zij een betere baan of een betere bedrijfskans hadden gevonden.

Goede ondernemerschapsmogelijkheden in Nederland

De groei in de mate van ondernemerschap in Nederland past bij de groeiende economie. Daarnaast staat de bevolking in Nederland al jaren positief tegenover ondernemerschap en blijkt uit een survey onder nationale experts dat de omstandigheden om een onderneming te beginnen in Nederland relatief goed zijn.

Global Entrepreneurschip Monitor (GEM)

Wereldwijd is de GEM het grootste internationaal vergelijkende onderzoek naar ondernemerschap onder de beroepsbevolking. In 2018 deden 49 landen aan de GEM mee. De Nederlandse bijdrage is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wordt door Panteia uitgevoerd.

Bron: Panteia

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: