Help, ik heb geen opvolger

Tja, het zal je maar gebeuren. Je hebt een mooi bedrijf opgebouwd, jarenlang hard gewerkt, de zaak zien groeien en floreren en nu is er geen opvolger. Je bent inmiddels de 60 voorbij, je bent energiek en geniet ervan elke dag naar de zaak te gaan, maar je ziet de jaren voorbij gaan. En ze gaan steeds sneller, die jaren. En dan zie je in je vriendenkring de een na de ander die stopt met zijn werk. De een gaat met pensioen, de ander verkoopt zijn bedrijf en nog weer een ander draagt zijn bedrijf over binnen de familie.

En je realiseert je plotseling: ik heb geen opvolger. Wat moet je dan? De voorraad uitverkopen, de machines wegdoen, het personeel ontslaan… alsof dat zo gemakkelijk is. En dan nog: je hebt je verantwoordelijkheid richting je personeel, je hebt ook je verantwoordelijkheid naar je klanten. Je kunt niet zomaar stoppen. Maar er is niemand die je kan opvolgen. Je kijkt eens om je heen. Zou de concurrent me kunnen overnemen?  De concurrent ziet je al aankomen. Kijk, die ondernemer is toe aan zijn pensioen. Als dat wat is die zaak van hem, dan gaan we zeker niet de hoofdprijs betalen. Hij moet vanwege zijn leeftijd toch een keer stoppen. Alsof ze het ruiken! En je kinderen hebben mooie carrières en hebben geen zin in de zaak. En al die tijd dacht je, dat je zaak je pensioen was.

Had ik dat anders kunnen doen?  Ik denk het wel. Het bijna te saai om te zeggen, maar begin op tijd aan een bedrijfsoverdracht te werken. En dat is dus niet een paar maanden of een jaar van te voren. Natuurlijk, je kunt mazzel hebben, maar ik ga er nu even van uit, dat je de kapitein op je schip wilt zijn. En dat je zelf wilt sturen en zelf ervoor wilt zorgen dat je bedrijf straks over gaat naar de juiste partij. Die je personeel meeneemt en je klanten die service biedt die je altijd hebt geboden. Dat ben je je personeel en klanten toch eigenlijk wel verplicht.

Denk eens ruim, begin eens een jaar of vijf (op zijn laatst!) te werken aan de bedrijfsopvolging. Dan kun je om je heen gaan kijken wat voor soort bedrijfsopvolging passend en haalbaar is. Dan kun je de mensen inschakelen die het bedrijf mee helpen sturen in de goede richting. Misschien heeft je schip een likje verf nodig, wat meer capaciteit, een moderne stuurhut of meer snelheid, hoe dan ook, als je weet wie de ideale koper straks is, dan weet je ook wat deze koper graag wil. En kun je je onderneming zo inrichten. Want het zou toch zonde zijn, als je je bedrijf langzaam ziet afdrijven, je pensioen ziet verwateren en je uiteindelijk de deuren zult moeten sluiten. Help, ik heb geen opvolger, hoeft niet jouw uitspraak te zijn. Daar kun je wat aan doen. Zo vroeg mogelijk!

Meer informatie? Bekijk: imk.nl/bedrijfsovername

Auteur: Roelof Meijer

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: