Starten vanuit de bijstand

Bedrijf starten vanuit bijstand, WW of ziektewet: zó doe je dat

We leven in een rare tijd met veel onzekerheid en veel verandering. Gevoelsmatig misschien niet het béste moment om een onderneming te beginnen. Zéker wanneer je een bedrijf wil starten vanuit een ww- of bijstandsuitkering, toch? Mis.

Ook, en misschien wel juist in deze tijd en vanuit de bijstand kun je beginnen met ondernemen. Maar hoe pak je dat aan, een bedrijf starten vanuit de bijstand, WW of ziektewet? Dat leggen we je in deze blog in overzichtelijke stappen uit. Tipje van de sluier: je hoeft het niet altijd in je eentje te doen. Fijn idee, niet?

Een eigen bedrijf starten in drie simpele stappen

Zeker als je voor het eerst zelfstandig gaat ondernemen, kun je eraan twijfelen of je wel echt een ondernemer ‘bent’. Om daar achter te komen, biedt het UWV de online training Zelfstandig Ondernemen aan. Heb je die training gevolgd, dan kun je een onderzoeksperiode aanvragen bij je werkcoach. Wordt die goedgekeurd, dan hoef je zes weken niet te solliciteren en heb je dus alle tijd om uit te zoeken of een eigen bedrijf starten echt iets voor jou is.

Ben je er helemaal klaar voor om je eigen bedrijf te starten? Neem dan deze drie stappen:

1. Maak je plannen concreet

Niet alleen kun je in de onderzoeksperiode ontdekken of ondernemen bij je past, maar ook over je product of dienst. Wat ga je doen? Met een ondernemingsplan maak je je plannen concreet. In dit plan beschrijf je wat jouw ideeën zijn, hoe je het gaat aanpakken en hoe de financiering eruit gaat zien. Door dit ondernemingsplan te schrijven, kom je erachter hoe haalbaar de plannen voor jouw onderneming zijn.

2. Hak de knoop door

Aan het einde van de onderzoeksperiode van het UWV hak je een knoop door: wil je wel of niet als ondernemer starten? Zie het toch niet zitten, geen probleem – maar houd er wel rekening mee dat je sollicitatieplicht aan het einde van de periode weer geldt en je WW doorloopt.
Ben je juist helemaal klaar om zelfstandig te ondernemen? Dan is de volgende, belangrijke stap om je in te schrijven bij het Handelsregister van KVK.

3. Start met ondernemen

Ready? Go! Als je vanuit de WW begint als zelfstandig kun je – als je aan bepaalde voorwaarden voldoet – een startperiode van 26 weken aanvragen bij het UWV. Tijdens deze startperiode hoef je niet te solliciteren en mag je al je tijd besteden aan het starten van je onderneming. Wel krijg je 26 weken lang 29% korting op je WW-uitkering.

Meer informatie en de voorwaarden voor de startperiode vind je op de website

Het IMK is er voor je

Meer weten? Hulp nodig? Of een luisterend oor? Wij zijn er voor je. Al meer dan zeventig jaar helpt het IMK ondernemers in elke fase van het ondernemen: starten, groeien, overnemen, stoppen, wij zijn er voor je met raad, en daad. Meer weten over onze begeleiding bij het starten van een bedrijf? Kijk eens op imk.nl of bel met 088-999 0000. Wat je vraag ook is, er is altijd een oplossing.

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: