IMK Vandaag – samenvatting 9

Ondersteuning van ondernemers in uw gemeente
In een reeks korte webinars en bijeenkomsten delen externe sprekers, experts van het IMK en ervaringsdeskundigen van gemeenten hun kennis en ervaring, zodat u ondernemers in uw gemeente beter kunt ondersteunen.

20 oktober 2022 – IMK Vandaag

Thema: “Hoe helpen we de ondernemers in uw gemeente de winter door?”

De kostenstijging voor ondernemers is pas net begonnen. Energie, belastingterugvordering en inkoopkosten betekenen een enorme kosten- en uitgavenstijging voor onze ondernemers. Kosten die veel van de ondernemers niet zelf kunnen terugverdienen. Wat is er nodig om deze ondernemers te helpen?

Wat doet uw gemeente en wat doen anderen?
Na een inleidend gesprek met Caroline Peeters (Gemeente Leusden) en Johan Puts (IMK) zijn we in groepen uiteen gegaan in ‘break-out sessies’ en hebben we besproken wat elke gemeente doet voor haar ondernemers en wat zij nodig hebben. Een mooie sessie was het resultaat, waaruit bleek dat de tijd veel te kort was om het gehele thema met elkaar door te spreken. De conclusie was daardoor wel dat we meer tijd nemen wanneer we weer in kleinere groepen gaan werken.

Opvallende punten uit deze IMK Vandaag:

  • Op pad met de wethouder naar ondernemers zorgt voor begrip en een sterk netwerk. Dit is precies wat nu nodig is.
  • Veerkracht is nodig, omdat er niet altijd een kant-en-klare oplossing.
    Gemeente, ondernemer en partners kunnen hier wel altijd naar op zoek gaan.
  • De grens tussen SZ en EZ is minder scherp aan het worden, er wordt samenwerking gezocht voor ondernemers.
  • Coachtrajecten voor ondernemers (zoals Heroriëntatie of STAP) zijn echt zinvol. Deze trajecten kunnen ook worden ingezet als “toekomstgesprek”. De financiering hiervan is een vraagstuk.
  • Eén gemeente vertelde over het zelf opgezette steunteam in samenwerking met lokale ondernemers, die beschikbaar zijn voor andere ondernemers om mee te klankborden.

Het IMK geeft diverse webinars komende periode.

Kunt u deze webinar niet aansluiten, maar bent u wel graag op de hoogte van de komende webinars? Laat het ons weten via de onderstaande button.

Wil je de inhoud van deze pagina delen? Dat kan: