Regeren is vooruitzien!

Wat is het toch lastig om vooruit te kijken. Terugkijken is veel gemakkelijker, achteraf heb je namelijk altijd gelijk. Wie de coronacrisis had zien aankomen, had de juiste stappen gezet. Wie tien jaar geleden de financiële crisis had zien aankomen , had een fortuin gemaakt. Een vermogensbeheerder zei wel eens tegen me, dat als hij de toekomst kon voorspellen hij dat ene bedrijf kocht dat succesvol zou zijn en dan niet hoefde te spreiden. De enige zekerheid die we hebben is dat de toekomst onzeker is.

Ik kom mensen in loondienst tegen die ondernemen ‘eng’ vinden. Het is zo onzeker, je weet morgen niet wat je verdient. Helaas voor die mensen: loondienst is ook niet zo zeker meer. Als een ondernemer 100 klanten heeft waarvan er 10 omvallen, hoeft dat nog geen halszaak te zijn, als de klanten keurig evenredig verdeeld zijn qua omzet. De persoon in loondienst heeft maar 1 klant, zijn werkgever. En als het daarmee mis gaat… Er zijn mensen die de stap maken van loondienst naar ondernemerschap, ze ruilen vermeende zekerheid in voor vermeende onzekerheid. Maar, is alles wel zo onzeker? Als je trends in de maatschappij selecteert en daar een plekje zoekt bijvoorbeeld?

Door de eeuwen heen hebben ondernemers verdiend aan trends, van de ondernemers die eind van de middeleeuwen turf gingen verhandelen (wat toen de gangbare grondstof was voor energie) naar olie en gas in de huidige tijd. En wat te denken van communicatie, inrichten van werken en wonen, logistiek? Goldschmeding is niet voor niets een van de rijkste Nederlanders geworden door de trend tijdelijke arbeid. Dat was in de jaren zestig van de vorige eeuw eigenlijk not done en begon jaren zeventig op te komen. Hij had dat goed gezien. Inmiddels is Randstad een wereldconcern. Wie succesvol wil zijn, zal dus zijn eigen trend moeten kunnen zien en durven te volgen. Wie dat slim doet, spreidt zijn risico’s en zijn kansen.

Zo zijn er nu, in de huidige tijd, heel veel kansen voor start-ups, voor slimme mensen die de stap naar ondernemerschap wagen. En daarmee niet alleen voor zichzelf in feite meer zekerheid voor de toekomst creëren (ik weet het, het klinkt paradoxaal), in de vorm van meer kunnen verdienen en meer inhoud aan je leven te geven, maar zij kunnen ook nog eens inhoud geven aan de ontwikkeling van onze maatschappij.Hoe mooi kan dat zijn. Regeren is vooruitzien.

Meer informatie? Bekijk: imk.nl/bedrijfsovername

Auteur: Roelof Meijer

Wil je de inhoud van dit bericht delen? Dat kan: